У прокуратурі розповіли, що вони знають про сервери МОЗ

Читать на русском
Прокуратура спростувала заяву Міністерства охорони здоров’я щодо вилучення серверів. Силовики не чіпали Реєстр пацієнтів.

Столична прокуратура спростовує заяву Міністерства охорони здоров’я щодо вилучення серверів Державного експертного центру.

Відповідну заяву оприлюднила 20 вересня прес-служба прокуратури Києва, пише «Слово і Діло».

Правоохоронці пояснюють, що здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо можливого заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах під час закупівлі та використання ДП «Державний експертний центр» програмного забезпечення для обліку хворих на цукровий діабет.

Таким чином із метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення на підставі ухвал слідчого судді, проводиться обшук у приміщенні ДП «Державний експертний центр МОЗ України» з метою вилучення копії відповідної комп’ютерної програми для подальшого проведення судової експертизи.

«Наголошуємо, що прокурор та слідчий у кримінальному провадженні не здійснюють жодних дій щодо вилучення серверів з Реєстром пацієнтів, що може спричинити призупинення його роботи», – підкреслюють у прокуратурі.

Правоохоронці кажуть, що ці слідчі дії «проводяться із залученням відповідних IT-фахівців для здійснення коректного копіювання комп’ютерної програми та унеможливлення витоку конфіденційної інформації щодо пацієнтів».

Правоохоронці кажуть, що усвідомлюють необхідність збереження лікарської таємниці та конфіденційних даних про пацієнтів тож закликають керівництво Державного підприємства до співпраці зі слідством. В саме просять добровільно надати ключі доступу до програмного забезпечення з метою його коректного копіювання з подальшим видаленням у присутності службових осіб ДП персональних даних пацієнтів.

«Наполягаємо, що слідчі дії не створюють перешкод для роботи серверів Державного експертного центру та відповідних реєстрів», – наголошують у прокуратурі.

Раніше 20 вересня МОЗ заявило, що правоохоронні органи проводять обшуки в Державному експертному центрі та намагаються вилучити сервер, на якому, серед іншого, розміщено Реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії.

Нагадаємо, в Україні запустили електронний сервіс медоглядів. «Слово і Діло», писало, чи стане менше «липових» довідок.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: