В Україні запустили електронний сервіс медоглядів. Чи стане менше «липових» довідок?

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

З вересня 2018 року зазначені про професійні медогляди українців зберігаються в єдиній електронній системі. На думку Міністерства охорони здоров'я України, це нововведення впорядкує медогляди певних категорій осіб у системі охорони здоров'я й унеможливить використання підроблених довідок і санітарних книжок. Тепер дані про медогляди міститимуться в надійно захищеній електронній системі – єдиному реєстрі медичних оглядів. Згодом єдиний реєстр медичних оглядів буде інтегрований у систему «Електронне здоров'я». Вже зараз працює мобільний додаток «Медичні огляди», за допомогою якого органи контролю можуть швидко перевірити легітимність конкретного медогляду. До слова, в планах Уляни Супрун запровадити в 2018 році також електронні рецепти.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич вважає, що цей крок МОЗ зроблений у правильному напрямку й матиме результат.

«Якщо під «липовими» довідками розуміти те, що, грубо кажучи, видають нібито медичну довідку, а штампи не перевіряються чи не звіряється, якою компанією видана, чи є взагалі в неї ліцензія, тоді такі довідки дійсно мають зникнути. Але щодо зазначення в довідці, наприклад, людини з відхиленнями, що вона здорова, чи навпаки, то це нікуди не подінеться», – зазначив Бабич.

За його словами, тут відіграє роль людський фактор, тому досить значна частина «липових» санітарних книжок піде, але повністю вони не зникнуть.

Чи є в Україні безкоштовні ліки?Уляна Супрун за допомогою програми «Ліки є» переконує українців, що вони можуть отримати безкоштовні ліки за різними держпрограмами. Але в реальності виявляється, що цими можливостями можуть скористатися 10-20 відсотків пацієнтів.

«Ми живемо в цифровому світі, в світі онлайн, і завести на сервері бібліотеку або перелік компаній, які мають право видавати довідки, прив'язати реєстр, встановити, що лише ті, хто там зареєстрований, можуть передавати інформацію, а органи, які мають контролювати наявність довідок, отримують інформацію лише щодо тих компаній, які мають право на видачу довідки, не складно», – уточнив він.

Зараз відходить паперовий носій, який можна підробити, й з'являється електронний – із ключем та зареєстрованою кількістю компаній, додав експерт.

«Кількість підробок, звичайно, зменшиться. Тому що зараз купити санітарну книжку можна фактично в кіоску. Які там штампи, хто їх перевірятиме? Ніхто, можна друкувати що завгодно», – підкреслив він.

На його думку, електронний реєстр поліпшить ситуацію, фальсифікату стане менше.

«Однак це не панацея. Там, де є людський фактор, там, де є потенційна корупційна складова, маніпуляції залишаться. І так було завжди й в усіх країнах. Напевно, якби робот оглядав людину й робив висновок, то було б інакше. Хоча можна домовитися з програмістом», – резюмував Олексій Бабич.

Більше про нововведення в медицині – в матеріалі «Міфи медреформи. Справжня реформа медицини почалася з приходом Супрун».

Також ми з'ясували, чи є в Україні безкоштовні ліки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: