Українців чекають нові тарифи на газ: якими будуть наслідки та що важливо знати субсидіантам

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»
Олег Гавришекономічний експерт

Після підвищення цін на газ, практично всі товари і послуги, де є паливна складова слідом подорожчають.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи рішення підвищити ціни на газ.

«Скрізь є паливна складова, будь-якій переробній промисловості потрібно чимось генерувати, ТЕЦ також є на газі, є величезна кількість підприємств малого і середнього бізнесу, які так само працюють. Тому є небезпека, що недобросовісні об'єкти господарювання можуть використовувати цей фактор, як привід для того, щоб підняти ціни вище, ніж вони обгрунтовані», - говорить Рябцев.

За його словами, якщо приміщення опалюється газом однозначно доведеться економити за допомогою котлів, утеплення, задіяти методи енергозбереження.

«Тут уже все залежить від грубо кажучи гаманця кожного окремо. Якщо є можливість заощадити шляхом заміни обладнання на більш енергоефективне, то це звичайно добре», - зазначив він.

Також, енергетик уточнив, що стосовно тих, хто розраховує на субсидію, то необхідно її оформляти якомога раніше.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

«Тим, хто розраховує на субсидії зараз не потрібно чекати опалювального сезону. Потрібно перевірити наявність себе в реєстрі одержувача субсидій, якщо в списках, не знайдено свого прізвища, то потрібно звертатися в управління соціального захисту, так як кількість фахівців, які там працюють просто фізично недостатньо для того, щоб забезпечити переоформлення всіх субсидіантів», - пояснив Рябцев.

Він акцентував, що два мільйони домогосподарств ще не переоформлені.

Енергетик прогнозує, що нові платіжки українці можуть отримати до нового року.

«Все залежить від того, з якої дати буде подорожчання. Якщо з нового опалювального сезону, то вже з жовтня будуть інші ціни», - наголосив Геннадій Рябцев.

Своєю чергою, економічний експерт, фінансист Олег Гавриш підкреслив, що рішення про підвищення цін на газ вимушене.

«Фактично ми уникаємо технічного дефолту. Жити в принципі всім стане трохи гірше, ніж зараз, але якби МВФ не дав кредит, то всім би було ще гірше, ніж зараз. З двох негативних рішень уряд вибрав найменш негативний варіант», - констатував фінансист.

Нагадаємо, 17 травня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що монетизація житлових субсидій для домогосподарств запрацює з 1 січня 2019 року.

Чи справедливі ті тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши відповідні показники в США і Україні. Детальніше - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: