Суд скасував рішення ВРП про відсторонення підозрюваного НАБУ судді Новака

Читать на русском
Касаційний адмінсуд скасував рішення Вищої ради правосуддя про продовження відсторонення підозрюваного НАБУ судді з Києва.
Верховний Суд

Суд визнав протиправним і скасував рішення Вищої ради правосуддя про продовження відсторонення від правосуддя судді Голосіївського районного суду міста Києва Андрія Новака, підозрюваного детективами НАБУ в одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного суду за результатами розгляду позову Новака, повідомляє «Слово і Діло».

Новак у позові зазначав, що вказане рішення ВРП протиправне, оскільки клопотання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про продовження відсторонення його від посади було подано з недотриманням термінів подачі. За його словами, Холодницький подав документ 21 червня, в той час як дія відсторонення Новака закінчувалася 24 червня, а згідно закону таке клопотання подається не пізніше ніж за 10 днів до завершення терміну відсторонення.

Своєю чергою ВРП повідомила, що за їх регламентом повернення клопотання не перешкоджає повторному зверненню з нею в загальному порядку. Крім того, у ВРП відзначили, що перелік підстав для скасування рішення ради є вичерпним і щодо рішення їх не встановлено.

Суд встановив, що у ВРП вперше клопотання Холодницького надійшло 15 червня, однак його повернули без розгляду, оскільки його копію Новаку вручила не уповноважена особа, в документі не було копії постанови про продовження досудового розслідування (без цього документа воно завершувалося 24 червня), а саме прохання містило й інші недоліки. Після чого, 21 червня керівник САП подав заново це клопотання, яке ВРП задовольнило.

Також колегія суддів звернула увагу, що як перше клопотання керівника САП так і друге було подано з недотриманням термінів. Суд зазначив, що оскільки досудове розслідування закінчувалося 24 червня Холодницький не мав права подавати клопотання про продовження відсторонення судді Новака. До того ж, ВРП винісла рішення щодо цього клопотання вже після закінчення терміну відсторонення судді Голосіївського суду.

Крім того, колегія наголосила, що після закінчення терміну тимчасового відсторонення судді від правосуддя ВРП вже не може продовжувати цей термін, оскільки він закінчився. По суті, це рішення вже є новим. Однак з огляду на те, що попереднє рішення ВРП не скасоване, то повторне звернення з клопотанням про тимчасове відсторонення судді Новака від правосуддя в рамках одного кримінального провадження не допускається.

Таким чином, суд задовольнив позов Новака повністю і визнав протиправним рішення ВРП, а також скасував його.

Нагадаємо, 24 квітня НАБУ викрило на хабарі суддю Новака. Пізніше, йому повідомили про підозру. Також суд взяв суддю під варту з альтернативою застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: