Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Володимир Гусак

Читать на русском
Володимир Гусак не поспішає виконувати свої обіцянки. Поки він реалізував лише одну з передвиборної програми.

За рік до виборів пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Володимир Гусак (фракція «Опозиційного блоку»).

Гусак був обраний до Верховної Ради України в листопаді 2014 року по загальнодержавному багатомандатному округу. За час своєї каденції він дав 25 обіцянок, виконав лише одну (4%), і провалив дев'ять.

Гусак сприятиме процесу децентралізації владиСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Єдине, що виконав Гусак – програмну обіцянку здійснювати кроки для підвищення енергоефективності держави. Влітку минулого року він підтримав два відповідних законопроекти: «Про комерційний облік комунальних послуг» та «Про Фонд енергоефективності».

Всі невиконані обіцянки народного депутата також з програми «Опозиційного блоку». Так, Гусак обіцяв реалізувати програму модернізації армії. Однак ні він, ні його колеги по фракції обіцяну програму що не розробили. Рада, в свою чергу, прийняла ряд законопроектів, спрямованих на поліпшення системи військового забезпечення та модернізації Збройних сил, «Опоблок» їх не підтримав.

Не затвердив Гусак Національний план відродження Донбасу, хоча це теж було в програмі партії. Крім того, депутат пообіцяв зупинити інфляцію на рівні не більше 5%. З огляду на, що рівень інфляції залежить від зовнішньо- та внутрішньоекономічних факторів, а не від законодавчої роботи нардепів, «Слово і Діло» розцінило цю обіцянку як популістське і вважає його невиконаним.

Також перед виборами Гусак обіцяв посприяти в проведенні судової реформи, яка б дозволила ввести механізм виборності суддів. Хоча в парламенті він підтримав законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачає здійснення в Україні судової реформи, обіцянка все одно провалена – реформа механізму виборності суддів не передбачає.

Ще 15 обіцянок у парламентарія залишається в процесі виконання. Зокрема, в січні 2016-го Гусак пообіцяв, що його фракція підтримає зміни до Конституції в частині децентралізації в другому читанні. «Зміни до Конституції в частині децентралізації – це крок до миру, крок до виконання Мінських угод, де безпосередньо передбачені зобов'язання України внести зміни до Конституції. Відновлення світу дуже важливо для України, тому ми буде підтримувати зміни до Конституції в частині децентралізації», – заявив він. Поки відповідний законопроект чекає на розгляд у другому читанні.

Згідно передвиборчій програмі Гусак повинен сприяти в проведенні реформ для поліпшення інвестиційного клімату. Станом на травень минулого року в Раді був зареєстрований ряд законопроектів, до розробки яких приєдналися представники «Опоблоку», і які, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату та залучення зовнішніх інвестицій. Це законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо масштабного стимулювання вітчизняного виробництва, залучення прямих іноземних інвестицій та розвитку малого і середнього підприємництва)», «Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення податкової реформи і підвищення інвестиційної привабливості України». Всі вони чекають розгляду.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: