Будівництво «Північного потоку-2»: названі збитки України

Читать на русском
Якщо у нас не буде газового транзиту, це відкриє двері для повноцінного військового вторгнення Росії в Україну

Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв констатував, що збитки України через будівництво російським «Газпромом» газопроводу «Північний потік-2» можуть досягти близько 3 мільярдів доларів на рік, які зараз отримує держава за рахунок транзиту.

Про це він повідомив в ході виступу на форумі Ялтинської європейської стратегії (YES), передає Слово і Діло

За його словами, «Північний потік-2» - набагато ширша проблема, ніж просто газове питання.

Він уточнив, що вона стосується безпеки України і додав, що не буде перебільшенням вважати, що для нас це питання виживання.

Коболєв зазначив, що, якщо у нас не буде газового транзиту, це відкриє двері для повноцінного військового вторгнення Росії в Україну.

«Це не тільки питання грошей «Нафтогазу» або України, а й питання безпеки. Не тільки нашої, а й усього Євросоюзу», - заявив Коболєв.

Коболєв підкреслив, що якщо «Північний потік-2» зараз запуститься, то через 2 роки проект може бути завершений.

«Як тільки це станеться, всі розрахунки показують, що транзиту газу через Україну більше не буде. Для нас це буде величезна втрата - 3 млрд доларів або 3% нашого внутрішнього валового продукту, це величезна сума», - зазначив він.

Відзначимо, ще в квітні 2018 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна не погодиться на пропозицію російського «Газпрому» про транзит 10-15 мільярдів кубічних метрів газу на рік через газотранспортну систему.

Планується, що Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу після 2019 року в обсязі не менше 40 мільярдів кубометрів, тому що в протилежному випадку це буде економічно невигідно.

Детальніше про проект «Північний потік-2» і його прихильників - на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: