Ірак охопили масштабні протести: в Басрі штурмували консульство Ірану

Читать на русском
В іракському місті Басра протестувальники штурмували консульство Ірану, а перед цим підпалили будівлю мерії.

Демонстранти увірвалися і почали руйнувати офіси консульства. Також дипмісію закидали вогнем.

Як повідомили джерела в службі безпеки, консульство було порожнім, коли увірвався натовп, передає «Слово і Діло» з посиланням на Reuters.

Protesters storm government building in Basra, Iraq, set it on fireRT

За даними Анадолу, 7 вересня стало відомо, що уряд Іраку закрив порт Умм Каср у зв'язку з продовженням акцій протесту в Басрі. Порт закритий до особливого розпорядження з метою посилення безпеки.

Хвиля протестів у місті була спровокована відсутністю електрики і великими перебоями з водою. Зазначимо, що Басра вважається одним з найспекотніших міст на планеті, з літніми температурами, які регулярно перевищують +50 градусів.

Починаючи з понеділка, у 2-мільйонній Басрі щонайменше 10 учасників протесту загинули, в основному під час зіткнень із силовими структурами. Мешканці кажуть, що вони вийшли на вулицю через корупцію й безлад, що дозволило інфраструктурі зруйнуватися, не залишивши ні влади, ні безпечної питної води в спекотне літо.

Менші протести на знак солідарності з Басрою відбулися в ряді інших міст, включаючи Кербелу і Багдад.

Незважаючи на введену владою комендантську годину, демонстранти в Басрі також розгромили штаб-квартиру проіранського ополчення Асаїб Ахль аль-Хак.

У кінці дня, за 65 км на північний захід від другого за розміром міста Іраку, інша група цивільних осіб увійшла у водоочисну споруду, пов'язану з родовищем Західна Курна-2, яким керує російський Лукойл.

За словами джерел, вони взяли в заручники двох іракських робітників. Західна Курна-2 виробляє до 4 млн барелів нафти на день. За оцінками, припинення видобутку протягом трьох днів буде достатньо, щоб повністю закрити родовище.

Зазначається, що заворушення кинули Ірак в нову кризу в той час, коли політики ще не домовилися про уряд після непереконливих виборів у травні. Новий парламент врешті-решт зміг зібратися в понеділок, але розійшовся після того, коли не зміг вибрати навіть спікера.

Уряд Іраку оголосив в провінції про введення режиму надзвичайного стану, вирішивши ввести додаткові підрозділи сил спеціального призначення.

Водночас телеканал Аль-Арабія повідомляє про нові випадки підпалів. Нападу зазнали штаб-квартира підрозділу Бадр, яке входить в ополчення Аль-Хашд аш-Шааб, і будинок міністра комунікації Хасана Рашида.

Пізніше координаційний комітет протестного руху Народний гнів оголосив про припинення антиурядових акцій. Там заявили, що не мають відношення до актів вандалізму і знищення державного майна.

Раніше повідомлялося, що жертвами протестів в Іраку стали 14 людей.

Також в Басрі отруїлися водою щонайменше 18 тисяч осіб.

Нагадаємо, Іран погрожує заблокувати експорт нафти в разі санкцій США.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: