Що означає добровільна відставка Продана та чи може він повернутися до ДФС?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт
Борис Кушнірукекономічний експерт

Відставка Продана пов’язана радше з політичними причинами, аніж із можливим кримінальним переслідуванням

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віталій Кулик, оцінюючи звільнення Мирослава Продана з ДФС за власним бажанням.

«Скоріш за все, відставка пов’язана з політичними причинами. Це питання, які пов’язані з політичним торгом навколо митниці, податкової. Є великі інтереси в ключових політичних гравців, які зараз боряться за цю посаду. Тим більше ще півроку, а можливо навіть більше, вони можуть і будуть намагатися утримувати контроль за фінансовими потоками, які йдуть від податкової», – зазначив Кулик.

Це великий інструмент тиску, який можна використовувати для адміністрування процесів під час політичної турбулентності, додав він.

«Тому податкова є важливим інструментом у цьому сенсі», – уточнив політолог.

«Звичайно, всі розуміють, що Продан був представником однієї політичної групи інтересів, а зараз перемагає інша. Все просто. Тут немає війни за знищення. Це звичайні політичні торги», – підкреслив експерт.

На його переконання, це наслідок політичних торгів уже під час нового політичного сезону та створення виборчих конфігурацій, коли сторони визначилися зі своїми ставками й почали вже активно діяти.

«На цій посаді потрібна людина, яка б у ручному режимі забезпечувала стабільність цього сектора для президента», – пояснив він.

Політолог не виключив, що Продан може повернутися до ДФС, але вже через конкурс.

«Є питання щодо кримінального переслідування, але в нього є шанси, він досить фаховий, хоча його й пов'язують з певними колами та інтересами. Зрештою, він реальний претендент, якщо говорити про досвід та фахові здібності», – констатував Віталій Кулик.

Своєю чергою аналітик, економіст Борис Кушнірук вважає, що добровільна відставка Продана – це хороший розвиток подій.

«По-перше, не виникатиме негативного дисонансу в зв'язку з початком реформи ДФС. Все-таки навколо Продана зараз вирує надто багато негативу. Що там справедливо, а що є результатом піар-кампанії різноманітних груп впливу в бізнесі та владних коридорах, сказати складно», – написав експерт у Facebook

По-друге, добре, що той, хто братиме участь у конкурсі на посаду голови ДФС, не сидітиме в керівному кріслі, звернув увагу Кушнірук.

«По-третє, все ж таки вважаю, що реформу ДФС потрібно розпочинати з розуміння негативів нашого Податкового та Митного кодексів, які провокують до несплати податків та митних платежів. Жодна реформа ДФС не вирішить проблему корупції в органах ДФС, у тому числі митниці, якщо діятиме нинішня система сплати податкових та митних платежів», – підкреслив аналітик.

Повне досьє Мирослава Продана та перелік його обіцянок – за посиланням.

Додамо, 20 червня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв ліквідувати схеми контрабанди на митниці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: