В Україні підняли ціни на алкогольні напої. Чому та якими будуть наслідки?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Підвищення цін спрямоване на те, щоб не допустити на ринок товарів, які можуть не відповідати стандартам якості. Разом із тим тут є інша складова й певні проблеми

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи рішення Кабміну підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби на 12,4-19,6%.

«Підняття мінімальних цін на алкогольну продукцію призводить до того, що дорогі алкогольні вироби стають більш конкурентноздатними порівняно з менш якісною алкогольною продукцією. Хоча також непоганої якості. Тобто підвищення цін – це елемент конкурентної боротьби. Тому тут є розгон для бюджету, щоб збільшити надходження», – зазначив Несходовський.

З іншого боку, це недостатньо конкурентний захід, який призводить до того, що викривляється ринок, витісняючи тих виробників, які виробляють дешеву продукцію, додав він.

«Це основні причини підвищення цін на алкогольну продукцію», – уточнив економіст.

Крім того, за його словами, тіньовий ринок у цьому сегменті становить більш ніж 50%.

Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголюСлово і Діло розбиралося, що місцеві чиновники обіцяють щодо заборони продажу алкоголю вночі.

«Це «Укрспирт», який у досить невизначеному статусі. Є декілька «Укрспиртів», які регулюють алкогольну продукцію, виробляють спирт, є монополістами. Є питання постачання з-за кордону, а також багато інших питань, пов’язаних із тіньовим ринком», – пояснив він.

Тому тут є серйозні проблеми, а уряд не здійснює достатніх заходів, щоб детінізувати цей ринок, наголосив експерт.

На його переконання, рішення зараз підвищити ціни без ефективних попередніх заходів боротьби з тіньовим ринком є недоцільним.

Фахівець наголосив, що це викривлює ситуацію й підвищує рентабельність тіньового ринку, адже що вищі акцизи, інші податки, ціна, за якою реалізують продукцію, то вигідніше стає продавати продукцію підроблену.

«Із підробленої продукції не потрібно сплачувати податки, відповідно, маржа, яку отримують ті, хто виробляє таку продукцію, висока. Тому в цьому аспекті є проблема», – акцентував він.

За його словами, зростання мінімальних цін без боротьби з тіньовим ринком не дає ефективних результатів ані для наповнення бюджету, ані для усунення неякісної продукції з ринку.

«Хоча ця галузь завжди була надприбутковою. Ми на перших позиціях з точки зору споживання алкоголю. Собівартість порівняно з іншими є досить низькою. Основне, що формує ціну, – податки, а несплата податків призводить до ще більшої рентабельності. Тому детінізація ринку має бути на першому місці з точки зору наведення ладу в цій галузі», – резюмував Ілля Несходовський.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі – на нашій інфографіці.

Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголю, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: