Підвищення тарифів: як маніпулює влада та чи є шанси отримати транш МВФ

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Критичної вимоги підняти ціну на газ МВФ не висував. Це ще більше ускладнює економічну ситуацію в країні, кредитори це розуміють. Тому цю ситуацію більше експлуатують наші політики, тому що це питання добре лягає в підтримку корупційної моделі нашої держави, яка, на жаль, лмше зміцнюється.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи переговори з кредиторами щодо тарифів і візит місії МВФ в Україну.

«Річ у тім, що на сьогодні продовжує існувати монополія на поставку енергоносіїв, і зрозуміло, кому ця монополія належить. Відповідно, дуже вигідно говорити, що це не ми підвищуємо тарифи, а МВФ хоче приводити їх до ринкових цін, які можна порівняти з європейськими», – зазначив Невмержицький.

При цьому купівельна спроможність українців і так дуже сильно знизилася, додав він.

Два роки тому ми втратили половину нашого ВВП. Основна причина цієї втрати – корупція, а не війна чи інші відмазки.

Відповідно, потрібно розуміти, коли йдеться про умови МВФ, переговори з кредиторами, то їх цікавить стабільність в економіці насамперед і можливість повернути взяті кошти, уточнив експерт.

За його словами, хоч ми й можемо говорити про якесь незначне зростання економіки, на рівні 2-3%, Україна все одно потребує відновлення економіки, оскільки з такими темпами до рівня 2013 року ми не дійдемо навіть за десять років.

«А саме збалансована економіка цікавить МВФ. Отже, досягти компромісу з МВФ щодо газу цілком можливо, адже не ціни на газ є критичною умовою кредиторів», – пояснив Невмержицький.

Він висловив застереження, що підвищення тарифів в умовах, коли за платежами і так є заборгованість, субсидії скорочуються, а купівельна спроможність низька, лише погіршить умови для ведення бізнесу, а значить, економічну ситуацію й обслуговування нашого боргу. Тому можна зробити висновок, що нічого, крім маніпуляцій влади, питання газу не містить.

«Зараз уряд має всі важелі, щоб отримати черговий транш. Питання газу не є ключовим. Головна умова – стримати корупційні апетити в розкраданні нашої держави, що має місце», – констатував експерт.

Україні важливо отримати цей кредит, але не стільки для того, щоб закрити якісь прогалини, тому що є надходження від заробітчан, високі надходження від експорту, а валютні резерви на рівні 18 мільярдів доларів, підкреслив він.

«Кредит важливий із політичної точки зору, а також інвестиційної. Це важливий сигнал для світового ринку про те, що в нас є певна стабільність. Ну й важливо для влади, тому що це хоч якимось чином виправдовує вкрай низький рівень економічної політики в країні», – наголосив фахівець.

Якщо наш уряд розглядатиме співпрацю з точки зору інтересів держави, то ми можемо і транш отримати, і далі співпрацювати, уточнив він.

«Ми можемо сподіватися на отримання траншу. Стабільна Україна цікавить Європу більше, ніж маленькі прагматичні речі. Європа це також розуміє. Тому за умови професійної роботи нашого уряду цілком мождиво отримати транш», – резюмував Євген Невмержицький.

Нагадаємо, 26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: