Чи потрібен біометричний візовий режим з РФ та як це працює?

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Біометричний контроль дійсно не є візовим режимом, а сам контроль у нас потроху діє вже з початку 2018 року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний аналітик Марія Золкіна, оцінюючи заяву міністра закордонних справ Павла Клімкіна щодо необхідності біометричного візового режиму з РФ.

За її словами, біометричний контроль – це компромісне рішення, адже це ще не візовий режим, це контроль руху населення через кордон.

«Біометричний контроль діє, просто не зовсім вирішені технічні питання, наприклад, не скрізь є відповідне устаткування», – зазначила Золкіна.

«Хоча питання зі зниження терористичних загроз, питання національної безпеки це все одно не вирішує, адже в нас залишається відкритою частина кордону», – констатувала вона.

Однак усе одно біометричний контроль покращив ситуацію, уточнила експерт.

«Система контролю за тим, хто в’їхав і виїхав, краща зараз. Коли знімаються біометричні дані, це все ж таки краще, ніж коли комірні книги в прикордонників, і просто в паперовому вигляді вони переглядають дані й вирішують, чи відпускати людину. Зараз усе залишається в системі: хто, коли й куди в’їжджав. Можна це відслідкувати. За біометричними даними, наприклад, людина не може вже просто так змінити паспорт і в’їжджати за іншим, оскільки вона буде ідентифікована за біометрикою в першу чергу, а не за ім’ям і прізвищем», – пояснила вона.

Крім того, не варто забувати, що були претензії і з боку західних країн до того, що в нас вільне пересування, підкреслила аналітик.

Тут ще є політична складова, адже виглядало так, що ми маємо безперешкодний вільний рух із країною, яку називаємо агресором, додала вона.

«Ми далеко не всюди маємо можливість контролювати, хто з так званих «Л/ДНР» заїжджає на територію України. Тому біометричний контроль – це набагато краще, ніж було, хоча принципово ситуацію не змінює. Створені просто додаткові перешкоди для росіян, адже їм потрібно змінювати документи», – резюмувала Марія Золкіна.

6 жовтня 2016 року народний депутат Олег Березюк пообіцяв, що «Самопоміч» підтримає постанову щодо візового режиму з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: