Наскільки зростуть тарифи та як «Нафтогаз» формує ціну?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

На сьогодні жодних заяв про те, що співпрацю з МВФ переглянуть, ніхто не робив. Отже, скоріш за все, тарифи піднімуться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи ситуацію з підвищенням тарифів.

«Якщо ми не переглядаємо програму співпраці з МВФ, то потрібно виконувати взяті на себе раніше вимоги. Значить, піднімати ціни. Можливо, це буде якось поступово, уряд спробує, наприклад, підвищити до 10 тисяч, а з 1 січня, наприклад, до 14 тисяч», – зазначив Землянський.

Він уточнив, що ми маємо зараз ціну для промисловості, яку виставив «Нафтогаз», на рівні 13-14 тисяч із податками й транспортом. Відповідно, маяком для переговорів з МВФ цього тижня буде вже ця ціна, адже йдеться про вирівнювання цін для всіх споживачів – промисловості й населення.

Ціна на газ для населення: чи буде подорожчання в 2018 роціСлово і Діло розбиралось, як може зрости ціна на газ для українців, а також, що коїться з тарифами на тепло в областях.

Тобто ціни для населення тягнутимуться за цінами для промисловості. Хоча «Нафтогаз» маніпулятивним способом встановив цю ціну, адже в нього є запас газу в сховищах, який був раніше закуплений за нижчими цінами, пояснив фахівець.

Значить, середньорічна ціна для промисловості нижча, ніж поточна на європейських біржах, констатував він.

За його словами, на біржах іде стрибок, адже чекають холодної зими. В них низький обсяг у сховищах. Вони починають активно закачувати, відповідно, зростають ціни на ринках.

«Нафтогаз» формує ціну в режимі онлайн, тобто не враховуючи можливостей, які він має», – додав експерт.

Крім того, ліберальна модель передбачає постійні коливання. Наприклад, пішли ціни на газ угору – зачепили й тарифи, тобто вони підвищилися, підкреслив він.

За його словами, згідно з чинною постановою Кабміну, коригування має відбуватися щоквартально.

Відповідно, в жовтні можуть поставити 10 тисяч, а потім сказати, що ціна на європейських ринках на 10% вища, тому потрібно піднімати знову. Ну й далі піднімуть до 13-14 тисяч.

Будь-яке зростання тарифів призведе до серйозних макроекономічних наслідків у вигляді зростання інфляції, виділення додаткових коштів на субсидії, акцентував енергетик.

«Як наслідок, можуть скерувати субсидії більшій кількості людей, пережити опалювальний сезон, пройти виборчу кампанію, а в жовтні 2019 року вже урізати субсидії половині населення», – припустив він.

Загалом, те, що питання, якими будуть тарифи в Україні, вирішує МВФ – ситуація не зовсім нормальна, наголосив фахівець.

«Рівень тарифів у країні не має стосуватися МВФ. Складно уявити, що МВФ вказує Німеччині, які ціни мають бути для населення або промисловості. Це прерогатива внутрішньої політики та влади», – пояснив він.

Основна вимога МВФ – збалансований бюджет, а яким чином – рішення за нами, уточнив експерт.

«Головне для МВФ, що надані нам кошти вони отримають назад. Це можна робити й не за рахунок тарифів», – додав він.

«Нафтогаз навіть не намагається знайти інші способи, адже не буде премій. У контракті голови «Нафтогазу» прописано, що премії, які йдуть за контрактом, прямо прив'язані до фінансових показників. Грубо кажучи, «Нафтогаз» узяв у Європі за ціною 250, поклав до сховищ, кон'юнктура змінилась, а потім продають по 500. Приблизно така математика «Нафтогазу», – резюмував Валентин Землянський.

Раніше Гройсман заявив, що не підвищуватиме ціни на газ на період опалювального сезону 2017/2018.

Детальніше про тарифну політику – в матеріалі «Ціна на газ для населення. Чи буде подорожчання в 2018 році».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: