Гроші, виділені на лікування за кордоном українців, закінчилися ще три місяці тому – нардеп

Читать на русском
Важкохворі українці та їхні родичі вимагають під Радою виділення коштів на лікування за кордоном пацієнтів, яким не можуть допомогти в Україні.

Влада почула важкохворих, але замість того, щоб допомогти їм, нацьковує на них поліцію.

Про це сьогодні під стінами парламенту заявив народний депутат із фракції «Батьківщини» Валерій Дубіль.

«Сьогодні важкохворі зібралися під стінами Верховної Ради, щоб домогтися від депутатів проголосувати за законопроект №8035, який я подав ще в лютому, але який і досі не проголосований. Коли ми з Олександрою Кужель вийшли до людей, щоб їх підтримати, поліція почала зносити одну з конструкцій мітингарів. Ми були просто шоковані, адже тут зібралися люди, для яких остання надія на виживання – рішення депутатів», – розповів нардеп.

За його словами, гроші, виділені на лікування за кордоном українців, яким не можуть допомогти в країні, закінчилися ще три місяці тому. МОЗ завідомо знав, що виділених у бюджеті-2018 грошей не вистачить, але виконувачка обов’язки міністра підписала цей бюджет. Водночас 112 млн грн, які мали використати за програмою трансплантації в Україні, «зависли», адже МОЗ не почав її впроваджувати.

«Батьки тяжкохворих дітей зараз живуть під МОЗ у наметах, чекаючи дива. За 2016-2017 роки до отримання лікування померла 31 людина. 31 життя через помилки чиновників! Вже цього року померли 7 людей, з них – троє діток, які перебували в черзі на лікування. У той час, як рішення про лікування МОЗ має ухвалювати за два тижні, це затягується на місяці. Таке враження, що це робиться спеціально, щоб уже не було на кого витрачати державні кошти», – обурюється Дубіль.

Народний депутат додав, що три з чотирьох комітетів уже підтримали законопроект, слово лишилося за бюджетним, засідання якого відбудеться вже завтра.

«Питання, яке можна вирішити фактично за дві години, відкрите вже не один місяць. Мій обов’язок як члена бюджетного комітету – зробити все можливе й неможливе, щоб переконати депутатів підтримати важкохворих українців. Це для мене зараз питання номер один. Життя людини безцінне. Далі – боротьба за розгляд у сесійній залі законопроекту та його ухвалення. Не втрачаю віри в совість наших депутатів», – резюмував нардеп.

Раніше ми писали, скільки ліків закупила держава в 2016-2017 роках і що з цього отримали українці.

Наскільки інформаційна програма МОЗ «Ліки є» відповідає дійсності, дивіться в нашому фактчекінгу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: