Чому політики постійно влаштовують публічні бійки?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Те, що українські політики часто вирішують спірні питання або відстоюють свою думку зовсім не словесно, вже ні для кого не секрет. Так, 29 серпня в прямому ефірі телеканалу «112 Україна» колишній народний депутат Інна Богословська спробувала вдарити колишнього колегу, екс-міністра транспорту Євгена Червоненка. За два тижні до цього двічі за один вечір примудрилися побитися народні депутати Ігор Мосійчук (Радикальна партія) та Сергій Шахов (депутатська група «Воля народу»), при цьому також публічно – в ефірі телеканалу «Прямий». Примітно, що раніше за участю «радикала» сталася бійка в Тернопільській обласній раді, а Шахов був помічений у сутичці з міністром енергетики Ігорем Насаликом та головою Незалежної профспілки гірників України Михайлом Волинцем у центрі Києва під час акції шахтарів.

Політолог Олексій Якубін вважає, що коли політики не можуть показати виборцям дій, вони влаштовують видовище.

«Це ще й уміла тактика – перемикати увагу аудиторії з однієї теми на іншу, йти від незручних запитань», – зазначив він на своїй сторінці в Facebook.

На його думку, деякі політики свято переконані, що такою поведінкою вони підвищать власну впізнаваність і рейтинг.

«Це помилка. Адже 100 тисяч переглядів на YouTube бійки з політиком не конвертуються на виборах у 100 голосів на його підтримку», – додав експерт.

На сьогодні суспільство вже перенаситили політичними бійками, констатував Якубін.

«Вони якщо й викликають емоції, то лише негативні. У суспільстві зростає градус гніву. Не варто забувати про теорію «розбитих вікон». Вона полягає в тому, що якщо в будинку розбите одне вікно, то висока ймовірність, що незабаром буде розбите й інше – в результаті безлад у домі», – пояснив політолог.

На його дуику, застосовуючи цю теорію до політиків, можна сказати, що вони такою поведінкою провокують хаос у країні.

Хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянкиУ Верховній Раді 16 народних депутатів із початку каденції не виконали жодної обіцянки. Половина з них входять до однієї фракції.

«Якщо політикам можна битися у Верховній Раді й під час прямих телевізійних ефірів, то чому виборцю не можна цього робити? Так підвищується й криміногенний фактор», – резюмував Олексій Якубін.

Відзначимо, аналітики порталу з'ясували, хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: