Споживання газу скоротилося на 30%. За рахунок чого зменшити суми в платіжках?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Споживання газу дійсно скоротилося в перший рік після Майдану. Тобто було різке скорочення між 2013-2014 роками, а далі приблизно трималося все на одному рівні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що з 2013 року Україна скоротила споживання газу майже на 30%.

«Тенденція скорочення стала можливою за рахунок кількох причин. По-перше, були тепліша зима, по-друге, не враховуються Крим і Донбас. Крім того, коли вперше в нас різко підняли тарифи, тоді так само різко скоротилося й споживання. Був запроваджений «зелений» тариф, що також сприяло скороченню споживання», – зазначила Бойко.

Тобто була реакція на критичну ситуацію, швидко знайшли інших постачальників, швидко підняли тарифи, стимулювали зелену енергетику й побачили результат, додала експерт.

Однак, уточнила вона, після того скорочення вже було несуттєвим.

До того ж, за її словами, складно рахувати правильно енергоємність ВВП, оскільки якщо була, наприклад, холодна зима, то потрібно більше газу.

«Наприклад, зима 2017 року була холоднішою, ніж 2016-го. Тобто не все однозначно. Суттєве скорочення було лише після Майдану, адже на це були кинуті всі сили», – пояснила Бойко.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

На ціни на газ це не впливатиме, тарифи все одно зростатимуть, підкреслила вона.

«Проте вплив буде на платіжку. Що вищою буде ціна, то більше люди будуть мотивовані заощаджувати. Це було зрозуміло після першого стрибка тарифів. Люди почали заощаджувати, розпочалася програма «Теплі кредити». Але щоб це реалізувати, потрібні державні, місцеві програми, на які виділяють дуже мало коштів», – наголосила експерт.

За її словами, зараз програма «Теплі кредити» зупинена.

«Держава, мабуть, не вважає енергоефективність пріоритетом. Якби вважала, то знайшла б на це кошти. Тим більше це не такі вже й великі кошти порівняно з іншими бюджетами», – додала вона.

Тобто на рахунки в платіжках вплив буде таким чином, що люди зацікавлені заощаджувати обсяг, але вони настільки бідні, що не мають коштів на такі заходи. А такі заходи реально могли б зменшити рахунки за комуналку, пояснила фахівець.

«Ми бачимо, які ставки в банках. Це не спрацює масово без державної та місцевої підтримки. На це додатково потрібно планувати кошти», – резюмувала Тетяна Бойко.

Як повідомлялося раніше, підвищення цін на газ для населення знову перенесли.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що цього сезону підвищення ціни на газ не буде.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: