Спецоперація в міграційній службі: НАБУ провело новий обшук

Читать на русском
Працівники Антикорупційного бюро провели слідчі дії в квартирі іноземця, який отримав українське громадянство.

У межах розслідування кримінального провадження про можливе отримання неправомірної вигоди колишньою першою заступницею голови Державної міграційної служби Діною Пімаховою детективи НАБУ обшукали житло українця іноземного походження.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи з'ясували, що в період із 2015 року до 5 квітня 2018 року в реєстрі судових рішень за пошуком «ДНК споріднених відносин» містяться 273 рішення. Після огляду цих рішень встановлено, що лише 6 із них представляють інтерес для досудового розслідування. Як відзначав детектив, у цих 6 рішеннях заявниками зі встановлення фактів родинних відносин на підставі ДНК експертизи виступали громадяни іноземних держав. Водночас ці судові рішення не стосуються встановлення факту батьківства та/або приналежності свідоцтва про право на спадщину. Проаналізувавши зазначені 6 рішень, встановлено, що всі вони ухвалені Васильківським районним судом Київської області на підставі результатів аналізу ДНК.

Також у Бюро встановили, що в судовому рішенні Васильківського міськрайонного суду Київської області від 27 березня 2017 року, ухваленому суддею Максимом Ковбелем, встановлений факт родинних відносин на підставі результатів аналізу ДНК, а саме, що іноземний громадянин є братом по батькові невідомого українця. При зверненні до суду іноземець вказав своє місце проживання. Під час допиту особи, що проживає за вказаною іноземцем адресою, вона повідомила, що ніколи не надавала в оренду житло іноземцю та його не знає.

Крім того, НАБУ надіслало запит до медико-генетичного центру МАМА-ПАПА, у відповіді на який повідомляється, що вони не виготовляли висновок про підтвердження родинних зв'язків для зазначеного іноземця.

До того ж допитаний як свідок українець, братом якого нібито є іноземець, повідомив про те, що він не знає його. Також він заявив, що жодних аналізів для проведення ДНК експертизи він не здавав, у місті Києві не перебував останні 8 років і що йому не відомо про факт розгляду у Васильківському міськрайонному суді Київської області справи про факт встановлення родинних зв'язків між ним та іноземцем.

У Бюро дізналися, що на підставі цього судового рішення іноземець звернувся до управління ДМС в Київській області й отримав довідку про реєстрацію особи громадянином України. Надалі ця довідка стала підставою для оформлення паспорта громадянина України. Також на підставі паспорта громадянина України він отримав у Суворовському районному відділі в місті Одесі в Головному управлінні ДМС в Одеській області паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

У зв'язку з цим 7 серпня детективи НАБУ на підставі доручення за місцем проживання іноземця провели обшук, під час якого був вилучений його паспорт громадянина України та закордонний паспорт, які були отримані в результаті скоєння кримінального злочину. Постановою від 8 серпня вилучені паспорти визнані речовими доказами в кримінальному провадженні. Детектив просив суд накласти арешт на ці документи. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ планувало провести обшук у судді з Василькова.

Раніше Бюро провело обшук у столичному главку міграційної служби.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: