Стали відомі нові деталі справи щодо тендерів порту «Южний»

Читать на русском
В Антикорупційному бюро вважають, що порт Южний закуповував деякі товари за щонайменше вдвічі завищеною ціною.

Детективи НАБУ розслідують можливе розкрадання більш ніж 152 мільйонів гривень державного підприємства «Морський торговельний порт «Южний» на тендерах із закупівлі товарів, вартість яких була завищена щонайменше вдвічі.

Про це йдеться в одному з рішень Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, виконувач обов'язків директора порту «Южний» Віталій Жуковський, його перший заступник Роман Інде та в. о. заступника директора з матеріально-технічного забезпечення Олег Трайдакало (раніше начальник відділу матеріально-технічного забезпечення), ймовірно, скоїли злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним).

Детектив вказував, що в період 2017-2018 років переможцями більшості тендерів порту «Южний» були щонайменше 14 приватних компаній. Досудовим розслідуванням встановлено, що зазначені товариства пов'язані між собою й контролюються керівництвом порту «Южний». Постачання товарів, робіт і послуг у порт координує Жуковський через колишнього директора однієї з приватних компаній, який є його давнім партнером із ведення господарської діяльності.

У Бюро вважають, що за вказівкою зазначених осіб керівництва порту «Южний» працівники підприємства й тендерний комітет готують тендерну документацію під заздалегідь визначений товар і переможця, тобто включає дискримінаційні умови, а також відхиляє цінові пропозиції інших учасників торгів.

Також за вказівкою Жуковського та Трайдакала, повідомляють у НАБУ, працівники відділу матеріально-технічного забезпечення порту передають відомості про потреби в закупівлі товарів, робіт або послуг посадовим особам зазначених вище суб'єктів господарювання для пошуку реальних постачальників, формування завищеної ціни закупівлі товарів, робіт або послуг через зазначені підприємства для порту «Южний».

З 10 квітня 2017 року до 23 квітня 2018 року зазначені товариства виграли понад 50 тендерів у порту «Южний» на загальну суму майже 306 млн грн, сума завищення вартості товарів, робіт, послуг складає понад 152 млн грн. За версією слідства, закупівля товарів, робіт, послуг здійснюється з використанням транзитних підприємств. Різниця між ціною поставки замовнику й ціною закупівлі в реального виробника становить понад 100%, тобто ціна завищується більш ніж удвічі, а на окремі види товарів ціна завищена в 5 разів.

Як відомо, в рамках цієї справи 23 травня НАБУ провело обшук у порту «Южний». Окрім самого держпідприємства, за інформацією з власних джерел, детективи обшукували й квартири деяких фігурантів розслідування. В одного з них вилучили мобільні телефони та ноутбуки.

Нагадаємо, в порту «Южний» розповіли про обшуки НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: