100 днів голодування Олега Сенцова. Як протистояти Путіну?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Ув'язнений у Росії на 20 років український кінорежисер Олег Сенцов голодує вже 100 днів, вимагаючи звільнити всіх утримуваних Москвою українських політв'язнів. «Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом, який перебуває в колонії міста Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою її припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ. Разом та до кінця! Слава Україні», – написав тоді Сенцов у заяві. Відтоді відбулося багато подій. На захист політв'язня виступив увесь світ, акції на підтримку Олега Сенцова проходили в Німеччині, Франції, Італії, Естонії, Литві, Швеції, Грузії, Великій Британії, Канаді, США, Португалії, Україні й навіть Росії. Лідери ООН, Євросоюзу та США закликали російське керівництво звільнити українця, Європарламент ухвалював резолюції. Але ані заяви, ані прохання навіть рідної матері Сенцова про помилування її сина не змінили перебігу подій. До сьогодні український режисер пережив три кризи. Четверта, за словами адвоката українця, може закінчитися відмовою внутрішніх органів. Сам режисер у листі до рідних пише, що «кінець близький», і більше не вірить у своє звільнення. Сьогодні активісти в Україні й десятках країн світу вийдуть підтримати Олега Сенцова.

Політолог Володимир Золотарьов констатував, що якщо Сенцов і буде звільнений, то лише за бажанням Путіна, а подаватиметься це як угода. Наприклад, під тиском Заходу, США.

На його думку, Україна в цьому питанні важелів впливу не має, крім західних союзників.

«Від початку з нашого боку позиція розмита – чи то АТО, то чи війна. Поки не буде в нас визначеності в головному питанні, все інше буде лише слідством», – зазначив Золотарьов.

На його переконання, переломити ситуацію можна, але не шляхом заяв, а конкретними санкціями.

«Вони можуть бути предметом торгу», – підкреслив експерт.

У Захода дуже багато важелів впливу на РФ. Але використовувати вони їх ще навіть не почали. Історія пам'ятає війну в Афганістані й збитий південнокорейський «Боїнг». Після цього був бойкот Олімпіади й справжні жорсткі санкції. Продукцію СРСР Захід не купував.

На його думку, якби санкції були на такому рівні, то Путін нічого б не зміг зробити й був би змушений проявити добру волю.

«Поки таких санкцій немає. Нинішні обмеження впливають також, але не дають швидкого ефекту. Швидкий ефект приносять санкції, які б'ють по джерелах доходу. А в ситуації з РФ це нафта й газ. Поки та ж Німеччина їх купує, еліта РФ почувається спокійно», – пояснив Золотарьов.

За його словами, побороти режим Путіна в цій ситуації можна лише ударом по доходах навіть не самого президента РФ, а його оточення, оскільки Путін багато накопичив за час правління.

«Жоден диктатор не діє самотужки. Він завжди спирається на підтримку своїх груп. Є кілька шарів цієї піраміди, й ось ті, хто перебуває в середньому шарі піраміди, як правило, мають ще не такі великі доходи. Але без них піраміда не стоятиме. Якщо він втратить підтримку цих людей, то почнеться розвал всієї системи», – уточнив політолог.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

Це рано чи пізно станеться, але прискорити процес можна лише прямими санкціями, додав він.

«Якщо завдати удару, багато чого в РФ зупиниться», – резюмував Володимир Золотарьов.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: