Чи є сенс робити пробний перепис населення в 2019 році?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Ми живемо за переписом, який проводився дуже давно, ще в 2001 році. Він не є адекватним на сьогодні й таким, за яким можна робити розрахунки – від соціологічних до демографічних. Тому перепис населення – давно перезріле питання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи запланований пробний варіант перепису населення на 2019 рік.

«Очевидно, що перепис населення потрібно проводити. Також зрозуміло, що ці речі дорогі й складні, а значить, можуть бути неповними. Тому й постало питання, чи проводити перепис, який матиме недоліки, але який ми будемо визнавати, пробний варіант, чи не проводити перепису взагалі», – зазначив Яблонський.

Те, що робиться спроба провести пробний варіант перепису населення, є плюсом, додав експерт.

«Звичайно, ми б кривили душею, якби говорили, що вивчення населення не пов’язане з політичними та виборчими процесами. Однак це не дуже критично», – уточнив політолог.

За його словами, постійно будуть якісь заяви про те, що це витрата величезних коштів, чи про те, що ми маємо неповний контроль над територіями, тобто є переселенці, тому дані можуть бути не зовсім точними, однак країну, населення потрібно відчувати.

Міністр юстиції Павло Петренко: «Ми можемо перегнати не лише Естонію, а й країни зі ще більш ефективними системами електронного урядування»Міністр юстиції Павло Петренко є лідером по виконанню обіцянок в уряді. Слово і Діло поспілкувалося з міністром про блокчейн-реєстри, онлайн-сервіси та інші обіцянки.

«Тому не варто вважати, що кошти будуть витрачені марно. Все одно це потрібно для подальшого розуміння того, яким є суспільство, населення, що і як робити далі», – пояснив експерт.

Він звернув увагу, що кожного разу знаходяться якісь аргументи з додаванням частинки «не на часі». Не на часі було проводити декомунізацію, перейменовувати вулиці, скасовувати й застосовувати квоти на телебаченні та радіо. Це все речі одного порядку.

Однак слід повертатися в цивілізоване русло, підкреслив фахівець.

«Проведення перепису, навіть пробного, дозволить тим же соціологам, наприклад, робити більш коректні вибірки, розрахунки. Якщо говорити про вибори, то це будуть більш точні результати. Це для суспільства насамперед важливо. Тому навіть шкода, що це не повний перепис населення за всіма канонами», – резюмував Василь Яблонський.

Як повідомили в Держстаті, за перше півріччя 2018 року чисельність населення України скоротилася на 122,5 тисячі осіб і становить 42 мільйони 263,9 тисячі осіб.

Нагадаємо, пілотний проект проводитиметься в Оболонському районі Києва та Бородянському районі Київської області.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко дав ексклюзивне інтерв'ю «Слову і Ділу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: