Економіка зростає 10 кварталів поспіль. За рахунок чого та чому це умовний добробут?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Дійсно, зафіксоване зростання економіки. Це стало можливим із кількох причин. По-перше, слабка гривня. Що слабша нацвалюта, то легше зростати. Це відкриває можливості для експорту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи дані Держстату та уряду про те, що економіка України зростає 10 кварталів поспіль, а зростання ВВП у другому кварталі склало 3,6%.

«За рахунок слабкої нацвалюти просто йде перерозподіл ресурсів. Через девальвацію їх забирають у людей і віддають бізнесменам, які займаються експортом», – зазначив Савченко.

Другий фактор – так звані умови зовнішньої торгівлі, уточнив він.

«Це зернові, метали, руди. Останні три роки була сприятлива ситуація через тіньовий фактор. Тобто можна навіть скорочувати фізично виробництво металів і зерна, а в грошовому вимірі буде зростання», – додав експерт.

За його словами, третій фактор, який вплинув на економічне зростання, полягає в адаптації економіки до економічних та політичних шоків через дії РФ.

«Бізнес потроху привчається жити без російських ринків, кредитів, західних інвестицій», – пояснив економіст.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнахУкраїна посіла третє місце серед постсоціалістичних країн за рівнем ВВП за паритетом купівельної спроможності.

Чи збережеться ця тенденція хоча б невеликого зростання надалі, залежить від кількох моментів, підкреслив він.

«Перший фактор ще діє. Гривня недооцінена. Ціни наздоганяють курс приблизно за три роки. Наступного року девальваційний фактор, скоріш за все, діятиме», – акцентував Савченко.

Темпи зовнішньої торгівлі залежатимуть від зовнішньої кон’юнктури. Якщо кон’юнктура буде сприятливою, то й темпи зростання будуть, наголосив він.

«Щодо адаптації, то якщо не буде нових агресивних дій РФ чи інших непередбачуваних факторів, то таке зростання на рівні 3-3,5% буде природнім. Однак навіть для того, щоб наздоганяти інші бідні країни Європи, цього недостатньо. Ми сильно відстаємо», – уточнив економіст.

За його словами, це невелике зростання й Україна все одно залишається однією з найбідніших країн Європи.

«Економіка країн, що розвиваються, зростає швидше. І якщо ми хочемо когось наздоганяти, то потрібна активна політика Нацбанку та уряду. Зараз цю політику можна назвати нейтральною. Вони не шкодять, але й не підштовхують економіку до зростання. Раніше, чотири-п'ять років тому, вони шкодили», – пояснив експерт.

«Можливо, вже після виборів НБУ та уряд позитивно впливатимуть на економіку, тоді й темпи будуть значно вищими. Хоча б 7-8%. Хоча Україна легко могла давати 10% зростання. Цього та минулого року уряд і НБУ нейтрально впливають на економіку – не шкодять, але й не допомагають. Хоча ще чотири-п’ять років тому це був дуже негативний вплив», – резюмував Олександр Савченко.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» відстежило зміни позицій України в рейтингах.

Також ми з’ясували, наскільки збігаються реальні показники економіки України з прогнозами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: