Рейтинг відповідальності мажоритарників Рівненської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Рівненської області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

В Рівненській області п’ять мажоритарників: Юрій Вознюк з одномандатного виборчого округу №153 (Рівне), Александр Дехтярчук – ОВО №154 (Дубно), Сергій Євтушок – ОВО №156 (Сарни), Олег Осуховський – ОВО №152 (Рівне), Василь Яніцький – ОВО №155 (Дубровиця).

Євтушок очолює рейтинг найвідповідальніших мажоритарників області. Він виконав 58% своїх обіцянок. Загалом нардеп дав 19 зобов’язань, з яких виконав 1, а 4 – провалив. Нардеп запевнив, що «Батьківщина» зробить усе для того, щоб створити ТСК з розслідування діяльності Валерії Гонтаревої.

Як повідомили в «Батьківщини», депутати неодноразово листами зверталися до спікера Верховної Ради з вимогою поставити на голосування уже внесений на розгляд проект постанови про створення ТСК, але реакції не було.

Однак фракція не зареєструвала в парламенті проекту постанови з вимогою якнайшвидшого розгляду ініціативи зі створення тимчасової слідчої комісії. Ще одним із методів тиску на керівництво Верховної Ради є блокування президії та трибуни парламенту. Депутати «Батьківщини» не скористалися такою можливістю.

Також нардеп запевнив, що голосуватиме за зняття недоторканності з шести депутатів, щодо яких Генпрокуратура надіслала до Верховної Ради подання. Йдеться про Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна. Євтушок не голосував за подання на Лозового.

Сергій ЄвтушокНародний депутат України
Євтушок обіцяє домогтися законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населеннямСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

До закінчення каденції Євтушок має виконати ще 4 обіцянки. Під час виборів він запевнив, що домагатиметься законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населенням. Один законопроект нардепа на цю тему Рада ухвалила в першому читанні, але в 2017 році проект зняли з розгляду.

Крім того, нардеп разом із коллегами зареєстрував ще один законопроект, метою якого є удосконалення законодавства у сфері видобування корисних копалин індивідуальними старателями та артілями, врегулювання відносин, пов'язаних з організацією їхньої роботи, отриманням дозвільних документів, гарантуваня безпечних умов праці, охорони навколишнього середовища, а також зменшення «тіньового» ринку корисних копалин. Документ очікує розгляду.

Також Євтушок обіцяв надсилати депутатські запити щодо фірм, які недобросовісно використовують бюджетні кошти для харчування дітей, але поки що нічого в цьому напрямку не зробив.

На другому місці в рейтингу відповідальності мажоритарників – Вознюк, який виконав 56% обіцянок. Балотуючись у 2014 році в народні депутати, Вознюк у своїй передвиборчій програмі задекларував зобов'язання: «Націоналізація приватизованих колишньою владою підприємств, надр, землі, майна». Однак майже через чотири роки нардеп не зареєстрував жодного законопроекту про націоналізацію.

Перед виборами Вознюк запевнив, що сприятиме розвитку туристичного потенціалу району. В 2016 році нардеп повідомив нам, що він звертався до міністерства культури України та Національної бібліотеки імені В. Вернадського щодо повернення оригіналу Пересопницького Євангелія. Також він брав участь в організації всеукраїнських змагань із мотокросу, залучив кошти від міжнародних донорів для реконструкції історичної пам'ятки садиби Валевських, надав інформаційну та благодійну допомогу в проведенні фестивалю «Острог. Ренесанс».

В 2017 році за сприяння Вознюка була завершена реконструкція площі Київської в місті Корець. Наразі ми очікуємо від нардепа інформацію про його зусилля щодо розвитку туристичного потенціалу округу в 2018 році.

Трійку лідерів замикає Дехтярчук, який виконав 44% обіцянок. Слід уточнити, що він дав лише 9 запевнень, з яких 4 виконав, а одне – провалив. У своїй передвиборній програмі він заявив, що відстоюватиме справедливий розподіл податків, які мають залишитися в місцевих бюджетах, що дозволить спрямувати їх на розвиток інфраструктури районів. Але не голосував за податкову реформу в 2014 році, яка дозволила розпочати процес фінансової децентралізації в Україні, зі значним розширенням фінансових прав громад.

При цьому через рік нардеп підтримав зміни до Податкового кодексу, які стали основою бюджету на 2016 рік, виконавши передвиборчу обіцянку – сприяти реформуванню податкового законодавства.

Ще два мажоритарними не виконали навіть чверті своїх обіцянок. Яніцький впорався лише з 23% своїх зобов’язань перед виборцями, а Осуховський – з 20%.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми підрахували рейтинг відповідальності мажоритарників Луганської області.

Як політики вирішують проблему з незаконним видобутком бурштину – в нашій статті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: