Зустріч Путіна з Меркель: чи чекати нового союзу та що важливо для України

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Позиція Меркель щодо Донбасу зрозуміла. Навряд чи будуть якісь проривні речі в цьому питанні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи заплановану зустріч керівництва РФ з канцлером Німеччини.

«Будуть обговорювати, ймовірно, кілька тем. Однак для нас важливо, що Меркель, можливо, як і Макрон, попросить Путіна докласти зусиль щодо вирішення ситуації з Олегом Сенцовим. Це може стати найбільш яскравим та цікавим моментом переговорного процесу для України», – зазначив Воля.

На його думку, в пріоритеті питання «Північного потоку-2», які опосередковано пов’язані з Україною. Можливо, наразі в обох лідерів виникла потреба обговорити те, як захистити компанії, причетні до реалізації проекту, від американських санкцій.

«Будівництво «Північного потоку-2 розпочалося. Загальний політичний контекст погіршується, оскільки відносини між ЄС та США, зокрема в особі Трампа та Меркель, загострюються. Причиною є розбіжності в економічних та політичних питаннях. Є й інша лінія загострення – між США та Росією. Тому всі розуміють, що в таких умовах від Трампа можна очікувати чого завгодно, зокрема санкцій», – пояснив політолог.

Санкції США можуть запровадити в будь-який момент – як у серпні, так і в жовтні, тому на цьому тлі в Путіна та Меркель виникла нагальна потреба провести переговори щодо подальшої ситуації, уточнив він.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

За його словами, крім Сенцова, Донбасу та «Північного потоку-2», можлива розмова щодо політики США.

«Політика адміністрації Трампа створює такі обставини, щоб багато держав, які не були політичними союзниками, мають розбіжності, зараз координували дії й намагалися знайти спільне бачення. Тому про американську зовнішню політику, ймовірно, буде велика розмова», – припустив Воля.

До того ж не варто забувати, що між США та ЄС, США та Росією тривають спори щодо економічно-торгових питань, додав він.

Експерт наголосив, що зближення ФРН та РФ за таких обставин у вигляді міцного союзництва, чогось більшого, що було до анексії Криму та війни на Донбасі, все одно малоймовірне, але є моменти.

«Не можна вважати, що ФРН остаточно відкине свої відносини зі США й піде на союз із Росією. Радше зараз просто відбувається тактичне зближення. Причому багатьох держав, саме тих, які в цих геополітичних умовах опинилися по однин бік інтересів», – підкреслив політолог.

Тому в таких умовах можливе певне потеплішання, покращення партнерських відносин. Це відбувається не лише між ФРН та РФ, але й між Європою та Китаєм, наприклад, додав він.

«Можна говорити, що Трамп, його зовнішня політика, внутрішні чвари в США призводять до того, що всі міжнародні гравці намагаються вибудувати власну систему розуміння, координуватися. Зараз відбувається корекція спільних бачень, в тому числі американської політики. Тому це тактичні зближення, не більше», – резюмував Володимир Воля.

Рейтинг довіри світових лідерів – на нашій інфографіці.

Як Європа готується до зближення з Путіним, читайте в авторському матеріалі Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: