Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ганна Гопко

Читать на русском
Ганна Гопко виконала більш ніж половину своїх обіцянок. Із запевнень, які залишился в неї в процесі, – більшість із програми Самопомочі.
Ганна Гопко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ганна Гопко (позафракційна).

Гопко була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року від партії «Самопоміч» за загальнодержавним багатомандатним округом. Із фракції «Самопомочі» її виключили в серпні 2015 року за підтримку законопроекту про децентралізацію. Гопко також є головою парламентського комітету в закордонних справах. За час своєї каденції депутат дала 36 обіцянок, з яких 58% виконала (21 обіцянку).

Гопко запевнила, що подасть поправки до законопроекту № 7163Сказано 17 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Провалила нардеп лише одну обіцянку – домогтися скасування пільг парламентаріїв і міністрів. Але за кілька років роботи в Раді Гопко не зареєструвала жодної відповідної законодавчої ініціативи.

Ще перебуваючи в складі «Самопомочі», Гопко обіцяла, що фракція голосуватиме проти призначення Віктора Шокіна на посаду генерального прокурора. «Потрібен конкурс! Як це відбувається з обранням голови Антикорупційного бюро. Тому поки потрібно призначити в. о.», – заявила вона. В результаті майже всі члени фракції проголосували проти Шокіна. «За» виступила лише Ірина Суслова, яку за це виключили з фракції. Також Гопко виконала обіцянку проголосувати за зняття недоторканності з депутата Олександра Онищенка.

Реалізувала Гопко низку програмних обіцянок «Самопомочі». Наприклад, обіцянку домогтися прозорого й адресного забезпечення осіб, які захищали свободу українців та територіальну цілісність країни. У парламенті народний депутат підтримала більшість законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення.

Крім того, Гопко підтримала освітню реформу, згідно з якою зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати, й виконала обіцянку домогтися підвищення заробітної плати педагогам. Виконала депутат обіцянку домогтися відмови від позаблокового статусу України. У грудні 2014 року вона проголосувала за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості».

Гопко пообіцяла домогтись прийняття закону про ПрезидентаСказано 20 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У процесі виконання в нардепа залишаються ще 14 обіцянок. Після виключення з фракції «Самопомочі» вона пообіцяла, що не вступатиме до жодної політичної сили. В програмі Гопко обіцяла також домогтися скасування депутатської недоторканності. Можливо, це питання парламент розгляне вже восени.

У програмі Гопко була обіцянка домогтися створення системи військової підготовки громадян для формування військового резерву. Наприкінці 2016 року її тепер уже колишній колега з фракції Семен Семенченко став одним з ініціаторів законопроекту, який передбачає здійснення в Україні реорганізації структури територіальної оборони. Однак документ зняли з розгляду. Своїх же ініціатив Гопко не вносила.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: