Чому в Україні знову дорожчає бензин і що впливає на ціни

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Бензин і дизельне паливо в Україні дорожчають через зростання курсу валют. Однак подорожчання на 50 копійок за літр не є критичним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, оцінюючи подорожчання бензину на АЗС.

«Дійсно, єдина причина подорожчання на сьогодні – курс валют. Ціни безпосередньо залежать від валютних коливань, оскільки ми є країною-імпортером, тобто потрібна валюта для купівлі. По-друге, податки та акцизний збір встановлені в євро. Виходить, що й ця складова також провокує зростання», – зазначив Куюн.

Далі ціни залежатимуть від того, як змінюватиметься курс, підкреслив фахівець.

Кожна гривня в курсі долара – 85 копійок в ціні палива. Зросте курс на гривню – подорожчає паливо на 85 копійок. Впаде на гривню курс – знизиться ціна на 85 копійок.

За його словами, вплив на формування цін здійснює й вартість нафти, але поки ціни коливаються в низькому діапазоні.

«Щодо ресурсного забезпечення, то всім спектром нафтопродуктів ринок забезпечений нормально. Жодних загроз немає. Від нас, від ринку, нічого не залежить. Лише від того, що відбуватиметься в світі, що буде з валютою, чи домовляться про щось із МВФ. Ринок просто транслюватиме ці глобальні чинники на цінниках АЗС», – пояснив він.

Фахівець уточнив, що поки зростання цін невелике – лише на 50 копійок.

На його думку, ціни навряд чи поповзуть угору далі, оскільки курс долара також зріс не дуже суттєво.

Експерт додав, що собівартість палива об'єктивно зросла на 50 копійок. Не потрібно на цьому спекулювати, далі ціну навряд чи підвищуватимуть.

«Річ у тім, що ринку ніколи не було вигідно підвищувати ціну. Заробіток на великій ціні такий самий, але є ризик втратити обсяги продажів. Ринок любить низьку ціну. Коли ціна висока, люди не купують, а заробіток на літрі однаковий – що на низькій, що на високій ціні. Ринку вигідно, щоб ціна була низькою. Інша річ, що від нього мало що залежить», – резюмував Сергій Куюн.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна переглянути за посиланням.

Також раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: