У НБУ підрахували прибуток банків за півроку

Читать на русском
У першому півріччі платоспроможні банки отримали 8,3 млрд грн чистого прибутку, повідомила прес-служба НБУ.

У першому півріччі платоспроможні банки отримали 8,3 млрд грн чистого прибутку.

Про повідомили у прес-службі Національного банку України (НБУ), пише «Слово і Діло».

Нацбанк оштрафував три банки на мільйони гривеньНаціональний банк України оштрафував одразу три банки за виявлені ознаки ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

«У другому кварталі сектор зафіксував помірний збиток - 0,4 млрд грн - через значні обсяги формування резервів одним з великих банків. Без урахування цього банку фінансовий результат платоспроможних банків у другому кварталі становив 6,8 млрд грн», - йдеться у повідомленні.

Крім того, через перехід на міжнародні системи фінансової звітності (МСФЗ 9) у другому кварталі один з великих банків збільшив збитки минулих років на 16,7 млрд грн в основному через формування резервів за знеціненими кредитами.

Таким чином, це змінило балансовий капітал банку, але не вплинуло на його регулятивний капітал і показники достатності капіталу.

«У подальшому, драйвером операційної прибутковості залишиться роздрібне кредитування та комісійні доходи. Значних відрахувань до резервів у ІІ півріччі не очікується, сектор буде прибутковим за підсумками року», - додали у регуляторі.

Як відзначають в НБУ діяльність українських банків у квітні-липні 2018 року була зосереджена на роботі з населенням.

Банки, зокрема, продовжили інтенсивно кредитувати населення: у другому кварталі в порівнянні з першим чисті гривневі кредити фізичним особам зросли на 7,4%. Завдяки цьому статистично покращилася якість кредитного портфеля - частка неробочих кредитів на кінець червня становила 55,7% проти 56,4% на початок квітня.

У звітному періоді спостерігалися і високі темпи припливу гривневих депозитів фізичних осіб - зростання у другому кварталі до першого склало 8,7%. При цьому понад дві третини депозитів було залучено на термін до шести місяців.

Водночас вклади в іноземній валюті скоротилися на 0,4% за квартал.

Портфель корпоративних кредитів в зазначеному періоді зазнав сезонне скорочення через погашення позик великими держпідприємствами і коротких кредитів тютюновими та аграрними компаніями. В результаті чисті кредити суб'єктам господарювання в другому кварталі в порівнянні з першим скоротилися на 3,8%.

Разом з тим, банки очікують сезонне відновлення кредитування бізнесу в третьому кварталі. Крім того, в третьому кварталі банки очікують збереження стабільного припливу депозитів і зростання кредитів населенню.

Ключовим ризиком роботи банківського сектора в НБУ назвали запізніле відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Раніше повідомлялося, що найбільші 25 українських банків (за розміром чистих активів) за підсумками діяльності в січні-червні 2018 року сумарно отримали чистий прибуток в розмірі 7,5 млрд грн проти 1,7 млрд грн збитку за аналогічний період 2017 року.

Як повідомлялося, банки продовжують знижувати ставки за валютними депозитами.

Нагадаємо, НБУ змінив правила проведення аудиту банків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: