Як можуть використовувати справу Савченко-Рубана?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Ситуація навколо справи Рубана-Савченко – це хвиля перед виборами. Скоріш за все, її використовуватимуть для формування тривоги в суспільстві   Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи справу Рубана-Савченко, яким, згідно із заявою генпрокурора, може загрожувати довічне ув'язнення.

«Робляться дивні заяви про те, що потрібно посилити патрулювання об'єктів, які могли бути під загрозою, хоча сам злочин за заявою розкритий. Сенс робити якісь посилені патрулювання? Логічніше, щоб працювали спецслужби, які за допомогою агентурної мережі розкриватимуть потенційну терористичну загрозу, оскільки Україна в стані гібридної війни з РФ», – зазначив Петренко.

«Луценко намагається підняти хвилю про те, що в нас знову велика загроза, вести риторику про п'яту колону, а РФ заточує війська й готова напасти, якщо не спрацюють інші методи дестабілізації в Україні», – підкреслив політолог.

Підключать політичні сили, певних політиків – «Опоблок», Рабіновича, Новинського та інших, яких можна буде маркувати ярликами й розповідати про страх реваншу, апелюючи до того, що для того, щоб протистояти, потрібно консолідуватися, уточнив він.

«Загалом ідея така – всі провладні сили хороші, інші – погані», – констатував експерт.

За його словами, справа Савченко в цьому ключі дуже доречна, але оскільки інтерес до неї знизився, її намагаються відродити задля того, щоб грати на темі реваншизму.

Щодо самої справи Савченко-Рубана, то навряд чи буде довічний термін, оскільки сумнівною є кваліфікація злочину, додав він.

Експерт, який виступав, говорив про можливості використання тієї зброї, яка була, не лише щодо ймовірного підриву ВР, звернув увагу політолог.

«Чи є документальне підтвердження, що готувались якісь плани, свідчення людей? Не просто відео, яке показали, а конкретно, що ця зброя пов'язана з імовірними терактами, які готували. Тим більше багато військових говорили про неможливість використання виявленої зброї в тих цілях, які були раніше озвучені. Поки що багато питань і у фахівців, і у звичайних людей», – підкреслив він.

«Рубана можуть звинувачувати, Савченко можуть використовувати для своїх політичних цілей, формування в суспільстві тривоги, яку потім вихлюпуватимуть на політичних конкурентів», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 8 травня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що планує до осені 2018 року завершити розслідування справи Надії Савченко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: