Довічний термін для Савченко та Рубана: наскільки це можливо?

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Малоймовірно, що Савченко загрожує довічний термін. Хіба що в суді дійсно будуть надані достовірні, повні й серйозні докази, а обвинувачення буде сильнішим за адвокатів, а не так, як ми бачимо у справі Януковича.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи брифінг генпрокурора щодо справи Савченко-Рубана, яким загрожує найвища міра покарання.

«Насправді, не виключено, що після президентських виборів Савченко може бути помилувана. Новий президент – нові рішення. Є сумніви, що тут лише кримінал. Є підозра, що в цій справі багато політики», – зазначив Карасьов.

Він підкреслив, що навіть якщо Савченко планувала теракт із багатьма тисячами жертв, що ще має бути доведено в суді, слід розуміти, що це могла зробити лише велика розгалужена група. Якщо вона була, то штаб, мозковий центр цієї групи – Савченко та Рубан, але мають бути виконавці, а це не дві людини.

«Засудження може призвести до того, що Савченко не матиме права брати участь у президентських виборах», – додав експерт.

За його словами, якщо щось піде не так і буде мало доказів, а суспільство з недовірою сприйматиме судовий процес, то Савченко не буде засуджена до президентських виборів.

Він не виключив, що якщо комусь буде потрібно змішати карти на президентських виборах, зокрема Тимошенко, то Савченко може навіть взяти участь у виборчих перегонах.

У випадку з Рубаном найвища міра покарання також малоймовірна, уточнив політолог.

«Максимальний термін – так, можливо, але не довічний. Рубан погоджується на угоду зі слідством, тому що розуміє, що його помилування навряд чи чекатиме. Лише перегляд справи», – пояснив він.

На його думку, не виключений варіант обміну Рубана в подальшому, але зі схемою обміну також не варто перебільшувати можливості.

Щодо того, що в ГПУ наразі немає підстав надавати жодного статусу Медведчуку, то це може бути пов’язане з тим, що під час слідства не було надано жодних серйозних доказів зв’язків Медведчука й Савченко.

«Тобто це була фактично мильна бульбашка. Ну й, звичайно, якщо ще Медведчука вплутати в справу, то там може бути дуже серйозний захист. Не лише юридичний, але й політичний. Можливо, тому й вирішили поки не зв’язуватися. Хоча, ймовірно, якщо слідство побачило, що зв’язки Савченко з Медведчуком – фейк, то все закінчилося тим, що й статусу для Медведчука не знайшли», – резюмував Вадим Карасьов.

Додамо, Луценко підкреслив, що слідству відомі прізвища, посади, біографії старших офіцерів ЗС РФ, із дозволу яких молодші офіцери та рядові учасники терористичних загонів надавали Рубану й Савченко зброю для організації теракту в Україні. Зараз серед фігурантів розслідування близько двох десятків росіян.

Нагадаємо, 8 травня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що планує до осені 2018 року завершити розслідування справи Надії Савченко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: