Чому влада не наважується провести перепис населення?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Перепис населення мали проводити ще в 2015 році, але не наважилися. Тоді, мабуть, не через те, що боялися, а з об’єктивних і політичних причин.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи ініціативу Кабміну провести пробний перепис населення в 2019 році.

«Перепис населення за тими цифрами, які озвучувалися, коли Розенко щойно став віце-прем’єром, міг обійтися в не менш ніж мільярд гривень. Опозиція точно використали б цю можливість, щоб заявити щось на кшталт того, що хочуть відпрацювати маніпуляції на виборах за рахунок перепису», – зазначив Димов.

Експерт нагадав, що в нас у 2015 році були місцеві вибори. Тоді політично було не вигідно проводити вибори, адже це використали б опоненти.

Міністр юстиції Павло Петренко: «Ми можемо перегнати не лише Естонію, а й країни зі ще більш ефективними системами електронного урядування»Міністр юстиції Павло Петренко є лідером по виконанню обіцянок в уряді. Слово і Діло поспілкувалося з міністром про блокчейн-реєстри, онлайн-сервіси та інші обіцянки.

Апелювали й до того, що влада боїться показати статистку, тому що мільйони людей виїхали. Кидали гучні заяви про геноцид, що абсолютно безвідповідально. Ну й не варто забувати, що в 2015 році воєнна ситуація на Донбасі була досить складна, додав він.

«Тому були об’єктивні причини, чому перепис населення не провели раніше, хоча це дійсно потрібно було зробити. Просто не було сил, які б той мільярд використали ефективно. Однак у 2018 році ситуація, мабуть, ще більш загрозлива для тих, хто виділятиме такі суми, для тих, хто проводитиме перепис населення. Адже це все зводиться до слова «реформа», – підкреслив політолог.

З іншого боку, потрібно мати уявлення, що відбувається в регіонах, як ці мільйони людей, яких називають переселенцями, живуть. Цього та багато інших питань ми не знаємо, уточнив він.

«Тому зараз пропонують такий варіант, як пробний перепис населення для того, щоб відпрацювати якісь нові технології, не від дверей до дверей. Хоча все одно ніхто цього не може замінити. Це також потрібно робити», – пояснив експерт.

За його словами, пропонують онлайн-реєстрацію, від руки вже не потрібно нічого заповнювати.

«Не вийде маніпулювати з паспортами тих людей, які перебувають за кордоном», – додав він.

Зараз хочуть запустити пілотний проект у Києві та області, щоб з’ясувати, як узагалі спрацюють новітні технології, чи вони ефективні, як відпрацювати так, щоб не підставлятися з точки зору політичних ризиків, наголосив політолог.

«Цифрами завжди можна маніпулювати тим, хто вміє використовувати їх у політичній риториці», – акцентував він.

Однак є шанс, що маніпуляцій буде хоча б менше.

«Є й технічні речі. Наприклад, зберігання бази даних, доступ до баз даних. Це все має бути опрацьоване», – резюмував Валерій Димов.

Нагадаємо, пілотний проект проводитиметься в Оболонському районі Києва та Бородянському районі Київської області.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко дав ексклюзивне інтерв'ю «Слову і Ділу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: