Чи судитимуть Путіна в Гаазі та як змусити РФ заплатити за Донбас?

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Рішення мали ухвалити ще раніше, але добре, що хоча б під кінець за це взялися. Якщо врахувати всі матеріальні цінності на території Криму, то сума, мабуть, виллється в трильйони доларів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, оцінюючи заяву президента про те, що Україна ініціює позов до Росії щодо відшкодування збитків на Донбасі.

Експерт зазначив, що навіть якщо Україна гіпотетично виграє міжнародний суд у РФ, то Росія не заплатить ані копійки.

«Нічого в РФ платити не збираються. Навіть за ті збитки, які ми несемо зараз від того, що Кримський міст перекрив морське сполучення суден із нашими портами», – підкреслив Перепелиця.

За його словами, якщо РФ піде на якісь виплати, це означатиме для Кремля визнання окупації Криму та війни на Донбасі.

«Окупацію Криму РФ не визнає. Вони говорять, що це добровільне приєднання в результаті референдуму. На Донбасі те ж саме, «їх там немає», а конфлікт – внутрішній, а не міждержавний, у трактування Росії», – пояснив експерт.

Він уточнив, що Україна сама не ухвалила своєчасно відповідних рішень і лише зараз у законі про деокупацію ми намагаємося відмотати час назад і визнати Росію агресором.

Однак чотири роки Україна не визнавала РФ агресором офіційно, а якщо Росія не агресор, то які можуть бути претензії, додав фахівець.

«Добре, що влада хоч зараз усвідомила, що шкодить таким гібридним миром. Бо Не визнаючи стану війни з РФ, різною абревіатурою, не визнаючи терористичних організацій ми закріпили те, що на Донбасі – внутрішній конфлікт. Якщо це внутрішній конфлікт – РФ не зобов’язана платити», – акцентував він.

Зараз, усвідомлюючи глухий кут, у тому числі з Мінськими угодами, влада хоче відмотати час назад, наголосив експерт.

«Це рішення правильне. Але перспективи вибити з РФ кошти туманні. Приклад тому – суд у Стокгольмі. Ми ніби й виграли у «Газпрому», а що з того? Росія не має наміру нічого сплачувати. Так само й щодо Донбасу», – нагадав Перепелиця.

Єдиний варіант, коли РФ платитиме, – це під примусом й у разі програшу війни на Донбасі, додав він.

Якщо РФ буде змушена капітулювати на Донбасі, тоді ми можемо пред'явити контрибуції й усе те, що пред’являють стороні, яка програла війну.

«Але ж де та сторона, яка переможе Росію? Ось у цьому питання. Такі речі можна було зробити, наприклад, із фашистською Німеччиною, коли вона капітулювала. Тому можна вибити кошти з РФ, але лише в тій ситуації, коли Москва капітулює», – пояснив експерт.

За його словами, аналогічна ситуація з Гаазьким трибуналом. Для того, щоб Путін потрапив під Гаазький трибунал, потрібно довести, що він є воєнним злочинцем.

«Ми знову впираємося в те ж саме. Військові злочини скоюють під час війни. Можуть ще під час перевороту. В нас не та ситуація. Принаймні поки. Як довести, що Путін воєнний злочинець, коли немає війни? Юридично ми тоді не визнали війну. Тому Путіна не можна заслати до Гаазького трибуналу», – резюмував Григорій Перепелиця.

Як відомо, за даними Atlantic Council, збитки України від російської агресії оцінили в 100 мільярдів доларів.

Нагадаємо, міністр юстиції України Павло Петренко 14 травня 2014 року пообіцяв створити в міністерстві підрозділ, який безпосередньо займатиметься відшкодуванням збитків, спричинених незаконною російською анексією Криму, та поверненням коштів, отриманих злочинним шляхом.

Ексклюзивне інтерв'ю міністра юстиції «Слову і Ділу» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: