Сім'я Шеремета подала до суду на бездіяльність генпрокурора

Читать на русском
Рідні Шеремета намагаються через суд змусити ГПУ розслідувати вбивство журналіста. Цивільна дружина загиблого журналіста скаржиться на бездіяльність генпрокурора в цій справі.

Сім'я та близькі убитого журналіста Павла Шеремета подали позов до суду на бездіяльність генерального прокурора Юрія Луценка.

Як передає «Слово і Діло», про це в четвер, 2 серпня, повідомляє «Українська правда».

Зокрема, цивільна дружина вбитого, редактор видання Олена Притула вимагає визнати її потерпілою, йдеться в скарзі, поданій адвокатом сім'ї Шеремета Андрієм Мамалигою до Печерського районного суду Києва. Вона також переконана, що вибух, який стався на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького 20 липня 2016 року, був терористичним актом.

«Зухвалість, з якою діяли терористи, вказує, що метою злочину було не вбивство Павла Шеремета, а отримання психологічного ефекту у вигляді паніки й пригніченості свідків теракту, телеглядачів і близьких загиблого Павла Шеремета у власній безпеці. Очевидно, що злочин скоєний з метою залякування як всього населення, так і журналістів зокрема», – вважає вона.

Ще 27 лютого 2018 року Притула звернулася до генпрокурора із заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, що призвів до загибелі людини.

«Але до 1 серпня Юрій Луценко на цю заяву не відреагував – досудове розслідування за частиною 3 статті 258 КК не розпочали. Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє оскаржити таку бездіяльність генпрокурора», – йдеться в замітці.

Тому Притула просить суд зобов'язати генпрокурора «невідкладно внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати розслідування за фактом вчинення кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України, а саме вчинення терористичного акту 20 липня 2016 року, що призвело до загибелі Павла Шеремета».

Також цивільна дружина загиблого вимагає зобов'язати Луценка визнати її потерпілою в цьому провадженні й допустити до участі в процесі Мамалигу.

Раніше в ГПУ повідомили, що за два роки в розслідуванні вбивства Шеремета було проведено понад 20 експертиз за участю ФБР, але про підозру поки нікому не повідомлялося.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: