У РФ на мітингах вимагають відставки Путіна. Коли відбудеться російський бунт?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Так, люди вийшли на вулиці через соціальні проблеми, але поки незрозуміло, чи підпише Путін закон. Хоча, звісно, без Путіна ніхто б таких ініціатив не подавав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи мітинги в РФ проти пенсійної реформи із закликом до відставки уряду та президента РФ Володимира Путіна.

«Навряд чи мітинги в РФ при всьому невдоволенні людей переростуть у щось більше без нерозумної поведінки самої влади. Тобто того, що було в нас. Люди виходять заради своїх вимог. Далі – питання комунікації, як із ними спілкуватиметься влада. Наша колишня влада прокомунікувала так, що була застосована фізична сила. Це викликало соціальний протест», – зазначив Горбенко.

Що може викликати соціальний великий резонанс у Росії, поки сказати складно, тому що там уже й дітей «пакували», та й усі прекрасно усвідомлюють, що їхня поліція діятиме жорстко в будь-якій ситуації, уточнив він.

На його думку, питання в тому, чи буде жорстка реакція влади на ці мітинги, чи готові учасники мітингу йти до кінця та чи будуть якісь некеровані процеси.

«Наприклад, хтось кудись пішов, поліція застосувала силу, закінчилося все летально. Причому тут важливий ще й символізм. Приклад України з Майданом, коли били студентів. Майдан, який розганяють, – це ж був не перший у нас. Були і бізнесмени, і закон про мову. Там усе проходило. Суть у символізмі, який не дає можливості людям уже не реагувати», – пояснив Горбенко.

Чому обвалився рубль та як це змінить життя в «Л/ДНР»?За даними Bloomberg, рубль став найслабшою валютою на пострадянському просторі, а гривня зміцнилася. Чому девальвував рубль і як це вплине на життя в Л/ДНР, розповіли експерти.

«Студенти бігли до церкви, яка їх захищала. Відразу ж пішли ролики про те, як до них застосовують фізичну силу. Не вийти було просто не можна», – додав політолог.

Він не виключив, що в Росії можливий варіант, що великий добрий Путін почує народ, який проти, й не підпише закон. Але, скоріш за все, Путін на це не піде й триватимуть мітинги, а поліція просто силою братиме людей, везтиме до пункту призначення, когось – відвозитиме, комусь – даватиме термін.

Питання в «чорних лебедях», символічних і некерованих. Якщо вони будуть, перерости у великий путч ситуація може. Але ймовірно, що це почнеться навіть не з Москви, підкреслив експерт.

«Російський бунт почнеться тоді, коли піднімуться регіони, глибинка. Коли в якомусь регіоні щось трапиться, інші підхоплять і піде за ланцюжком. Тому що влада не може діяти вже інакше, а люди своєю чергою більше не можуть не реагувати. Передумови є – люди вже не мають комунікації з владою», – резюмував Андрій Горбенко.

Як відомо, згідно з ініціативою уряду РФ, вік виходу на пенсію для чоловіків піднімуть із 60 до 65 років (до 2028 року), для жінок – із 55 до 63 років (до 2034 року). Реформа має стартувати в 2019 році.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, за перші шість місяців 2018 року російський рубль подешевшав до долара більш ніж на 8%. Це найсильніше падіння щодо долара серед усіх національних валют на пострадянському просторі.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: