Який рівень зарплати в Україні поверне заробітчан?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Згідно з офіційними даними навіть Мінсоцполітики, постійно за межами України перебувають 6 мільйонів українських заробітчан. Повернути їх можна, але потрібна мотивація.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Комітету економістів України, оцінюючи ситуацію на ринку праці та міграцію українців за кордон.

«На заробітках 6 мільйонів українців. У літній сезон, коли розпочинаються сезонні польові роботи, виїжджають із країни ще 3 мільйони українців. Тобто 9 мільйонів працездатних українців працюють не в Україні. Ситуація складна», – зазначив Новак.

За його словами, майже половина працездатного населення працює за межами України, принаймні в літній період.

Повернути заробітчан можна, але для того, щоб вони не їхали, потрібен стимул, зокрема інші зарплати, хоча б на рівні 500 євро, уточнив експерт.

Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив УкраїниЗаробітчани, які працюють в Європі, коли повернуться додому, сформують середній клас. У них вже є щеплення від популізму й вони точно знають, якою має стати Україна.

«Щоб хоча б зникла потреба кидати все в країні, переїжджати до іншої, починати все з нуля, ще й із найбільш некваліфікованих робіт», – додав він.

Навіть у сусідній Польщі українці спокійно заробляють 700 євро, а враховуючи витрати на житло та харчування, заробіток становить від 300 до 500 євро.

«Якщо людина бачитиме, що ці ж гроші, хоча б 500 євро, вона може заробити в Україні, зникне мотивація кидати все й виїжджати до чужої країни. Проте щоб дійти до такого показника реальної зарплати в Україні, а це робиться не чиїмось рішенням, як, наприклад, хочуть у Мінсоцполітики, потрібні певні заходи. Є лише один інструментарій для цього – високі темпи реального зростання економіки країни», – резюмував Андрій Новак.

Своєю чергою економіст Юрій Буздуган зазначив, що повернути українців назад буде майже неможливо.

«Єдиний вихід – підвищити зарплати. Більше варіантів немає. При тому, що це можливо. Сьогоднішня економіка дозволяє платити вдвічі вищу зарплату, ніж наразі є. Аргумент про інфляцію, так званий друк папірців – давно не аргумент, адже не зарплата є джерелом інфляції», – констатував експерт.

Як повідомлялось, українці масово їдуть жити до Литви.

Детальніше про трудових мігрантів – у матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: