Спілкування з тваринами робить людей щасливішими – Супрун

Читать на русском
Супрун розповіла про «пет-терапію», яку застосовують в медицині та реабілітації для поліпшення психічного і фізичного здоров'я.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, що домашні тварини позитивно впливають на здоров'я людей.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає Слово і Діло

За її словами, спілкування з тваринами буквально покращує настрій і робить нас щасливішими.

«Дослідники припускають, що це відбувається через зростання рівня гормонів окситоцину і нейромедіатора серотоніна, що разом забезпечують появу відчуття щастя. Крім того, в деяких дослідженнях було виявлено, що спілкування з тваринами має заспокійливий ефект, сприяє зниженню артеріального тиску і зменшення частоти серцебиття», - написала вона.

Супрун нагадала про термін анімотерапія, який застосовують в медицині та реабілітації для поліпшення психічного і фізичного здоров'я.   Вона підкреслила, що для дітей з аутизмом терапія з тваринами працює як своєрідний соціальний каталізатор.

Два роки на посаді в. о. міністра охорони здоров'я: як виконувала обіцянки СупрунСупрун все-таки запустила медичну реформу на первинній ланці, домоглась ухвалення закону про трансплантацію, але не впоралася з держзакупівлями ліків і забезпеченням пацієнтів безкоштовними ліками.

«Наприклад, собаки допомагають справлятися з недоліком сенсорної та емоційної обізнаності та викликати реакцію у дітей з низьким сенсорним і емоційним рівнем збудження. Таким чином, діти схильні більше взаємодіяти і використовувати мову. Позитивно впливають на соціальну поведінку дітей і морські свинки», - розповідає Супрун.

Також, тварини мають позитивний вплив на серце людини, додала очільниця МОЗ.

На думку дослідників, власники собак і кішок мають менший ризик виникнення серцево-судинних захворювань.   «У лікарнях використовують пет-терапію для пацієнтів, які проходять курси лікування і реабілітації, що пов'язані з сильним стресом. Наприклад, після пережитого стихійного лиха, аварії або смерті близької людини. Взаємодію з тваринами застосовують навіть для військових, які страждають ПТСР (посттравматичний стресовий розлад)», - написала Супрун.   При цьому, Супрун уточнила, що для встановлення ефективності лікування симптомів такого розладу ще необхідні додаткові дослідження.

Докладніше підсумки двох років роботи Уляни Супрун в МОЗ - на нашій інфографіці.

Скільки ліків закупила держава в 2016-2017 роках і що з цього отримали українці - за посиланням.

Також аналітики порталу з'ясували, чи є в Україні безкоштовні ліки і які ліки та аналізи повинні бути безкоштовними.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтесь до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: