Теракти в Сирії за день забрали життя понад 200 людей. Чи може зникнути ІДІЛ

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Серія нападів бойовиків терористичної мережі «Ісламська держава» в провінції Ес-Сувейд, яка сталася 25 липня, стала найбільш смертоносною з початку війни в Сирії за сім років: число підтверджених жертв становить понад 200 людей. Самопідрив зробили щонайменше четверо смертників. За даними Сирійського спостережного пункту за правами людини (SOHR), більш ніж половина загиблих – цивільні, близько сотні – військові з числа союзників режиму диктатора Башара Асада, тобто «звичайні люди, які взяли в руки зброю, щоб захистити свої будинки». До слова, в США ще в 2016 році спрогнозували розгром ІДІЛ через два роки.

Політолог Володимир Золотарьов заявив, що якщо за цією атакою дійсно стоїть РФ, то це зроблено для того, щоб укотре довести США свою необхідність.

«Багато хто може виступити під маскою ІД насправді, вирішуючи якісь свої завдання. Схоже, що за таким жахом стоїть РФ. Навіть якщо це не вони, то це точно в їхньому стилі. Якщо все ж це вони, то це стандартна тактика Путіна, він завжди так робив. Спочатку нібито намагається показати себе голубом миру, а потім здійснює атаки. Наприклад, теракти у Франції, після яких була умова, що це триватиме, якщо не буде співпраці з Москвою», – зазначив Золотарьов.

Теракти покликані показати потрібність РФ у питанні врегулювання ситуації в Сирії. Скільки років Путін при владі, в нього та сама тактика. І вона, на жаль, працює.

Річ у тім, що навіть якщо знищити ІДІЛ, то на його місце прийде якась інша структура, уточнив він.

За його словами, весь тероризм так чи інакше пов'язаний зі спецслужбами.

«Незалежний тероризм політично закінчився в 70-х роках ХХ століття. «Червоні бригади», ІРА в Ірландії – все було просякнуте спецслужбами, але в них була якась основа, вони діяли в її межах. Оскільки уряди в усьому світі зрозуміли, який чудовий тероризм як привід для закручування гайок, зараз він є продуктом спецслужб. У ньому завжди переплетені інтереси спецслужб багатьох країн», – пояснив експерт.

Усі намагаються використовувати цих людей у власних інтересах, додав він.

Політолог підкреслив, що якщо ІД навіть формально ліквідують, то на його місце прийде якась інша організація, тому що причини існування угруповань лежать насамперед поза всіма цими країнами – у Вашингтоні, Кремлі, Лондоні.

«Там причини. Просто поле обрали інше. Такі розвалені країни, як Сирія та Ірак, є зручним полем для того, щоб там могли безконтрольно існувати такі організації, як ІД. Тому що, наприклад, у Німеччині їм буде важко вести свої операції. А ось припускаючи, що їх центр активності перебування в Іраку або Сирії, уряд знімає із себе відповідальність, тому можна далі розвивати цю справу для вирішення своїх внутрішньополітичних завдань», – акцентував експерт.

Звичайно, для цього є й об'єктивні причини, такі як, наприклад існування, Ісламу. Це досить войовнича і вкрай нетерпима до іновірців релігія. Все це використовується, наголосив він.

Обличчя терору: що ми знаємо про найвідоміші терористичні організації світуНа сьогодні у світі діє близько десятка великих терористичних організацій. Розповідаємо, хто вони, проти кого виступають і чого домагаються.

«Плюс внутрішні проблеми мусульманських країн, тому що всі вони досить бідні. Багатих, як Саудівська Аравія, меншість», – пояснив фахівець.

На його думку, все це створює хороший ґрунт для терористичної діяльності.

«Тому ІД не буде переможений. За ним підуть інші, такі самі. Спецслужби створюють терористичні організації, потім армія з ними бореться. Всі вони показують свою необхідність. Усі виділяють величезні гроші на боротьбу з тероризмом, ухвалюються драконівські закони, обмежують права людей», – уточнив він.

Експерт нагадав, що в Англії, наприклад, фактично ліквідували громадянські права.

«Поліція може просто заарештувати на 90 днів за підозрою в тероризмі. Навіть в РФ цього немає. А в Англії є, тому що там були вибухи. І влада вжила ось таких заходів, але спрямовані вони перш за все проти англійців», – констатував політолог.

«Тож тероризм – система, яка, напевно, ніколи не помре, поки існує такий стан речей у світі», – резюмував Володимир Золотарьов.

Докладніше про найвідоміші терористичні організації й те, як з ними борються в світі, читайте в матеріалі за посиланням.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: