ЄС запровадив санкції проти Польщі

Читать на русском
В Європейському Союзі запустили санкції проти Польщі через її суперечливу реформу судочинства. Про це йдеться в заяві Європейської комісії.

В Європейському Союзі запустили санкції проти Польщі через її суперечливу реформу судочинства.

Про це йдеться в заяві Європейської комісії в понеділок, 2 червня, повідомляє «Слово і Діло».

В Єврокомісії вважають, що нові закони Польщі «підривають принцип незалежності судової влади», надаючи президенту право на власний розсуд ухвалювати рішення про продовження мандата суддів Верховного суду.

«3 липня 27 із 72 суддів Верховного суду ризикують вийти на пенсію. Новий польський закон «Про Верховний суд» знижує пенсійний вік суддів Верховного суду із 70 до 65 років. Цей захід також застосовується до голови Верховного суду, чий шестирічний мандат буде достроково припинений. Відповідно до закону, нинішнім суддям надається можливість заявити про своє прагнення, щоб їхній мандат був продовжений президентом, який може бути наданий терміном на три роки й продовжений один раз. Для рішення президента не встановлені критерії, й немає можливості для судового перегляду цього рішення», – йдеться в заяві.

Комісія наполягає на тому, що вона «готова продовжувати діалог із питань верховенства права», незважаючи на початок процедури.

Перший етап процедури закінчується позовом до Суду Європейського Союзу. У Варшави є місяць на внесення змін.

Раніше стало відомо, що Україну не задовольнять зміни в «антибандерівському законі» в Польщі.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки до закону, який, серед іншого, передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів і штрафи та тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: