Затримка пенсій: що сталося та чи можуть пенсіонерів залишити без виплат

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Є кілька причин того, що затримують виплату пенсій. У тому числі політтехнологічні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи ситуацію із затримкою пенсій.

У цій ситуації є політтехнологічна складова, припустив експерт.

Пенсії та Гройсман

«Це може бути крок з боку команди Гройсмана для того, щоб показати, що проблема з пенсіями виникла, але прем'єр-господарник усе вирішить. Очевидно, що його команда малює йому саме такий образ», – зазначив Устенко.

Другий можливий сценарій полягає в тому, що прем'єр має свої власні політичні амбіції, підкреслив він.

«У Гройсмана є досить велика кількість конкурентів у його політичному середовищі, які, можливо, ставлять палки в колеса. Ну й створюють таким чином умови, що ПФ зіштовхується начебто з технічними, але проблемами. Затримка виплат для них є можливістю знизити його рейтинги, знизити бали, якби він почав, наприклад, формувати свою власну політичну повістку», – уточнив фахівець.

За його словами, це група факторів неекономічного характеру.

Пенсійна система за крок від краху?

Те, що затримку виплат пов'язали з касовим розривом у ПФ, є тестовою ситуацією напередодні абсолютного краху української пенсійної системи, додав він.

Це хороша ілюстрація того, що буде з пенсіями не в середній і довгостроковій перспективі, а саме в короткостроковій. Стан Пенсійного фонду погіршується щодня.

З одного боку, був знижений ЄСВ, що нібито мав вивести частину економіки з тіні, й частково це відбулося, наголосив експерт.

«Самі по собі податкові зміни важливі, але вони не є єдиними для того, щоб зараз була можливість говорити про безповоротне поліпшення тіньового сектора. Зроблений один крок, він може бути позитивним, але кардинально картину не змінив», – пояснив Устенко.

Не було інших істотних якісних зрушень у бізнес-кліматі, а зниження ЄСВ зменшилося й зменшилися надходження до ПФ. Це одна із серйозних причин, чому в ПФ почалися проблеми, підкреслив економіст.

Активна міграція

Друга проблема полягає в тому, що на тлі млявого зростання економіки, проблем, які є в бізнес-кліматі та політиці, а також війни на сході відбувається дезорієнтація населення, акцентував Устенко.

«Це об'єктивно, оскільки погіршився економічний стан, а з іншого боку, йде ще й масовий інформаційний потік, який дезорієнтує населення. Тому населення ухвалюає рішення про трудову міграцію як за кордон, так і всередині країни», – уточнив експерт.

Один українець, який потенційно отримує свою середню зарплату і який виїхав, на рік позбавляє пенсії одного пенсіонера.

Це неприпустима ситуація, тобто свідчення того, що система все одно показуватиме колапсоїдні явища, додав він.

«Зниження ЄСВ, активна міграція, дуже слабке економічне зростання й вкрай низький економічний рівень життя українців, який, якщо порівняти з ВВП на душу населення, в 5 разів нижчий, ніж у Польщі, в 4 – ніж в РФ, у 3 – ніж у Білорусі. Немає нічого дивного в тому, що міграційні процеси триватимуть, а пенсійна система входитиме в колапс», – констатував фахівець.

Проблеми тимчасові?

На його думку, розповіді про те, що це технічні проблеми, що вони тимчасові, є ілюзією.

«Цю ситуацію неможливо вирішити. Вона повторюватиметься. Те, що ми бачили зараз, – просто тестовий режим», підкреслив експерт.

За його словами, якщо не буде реальної зміни економічної політики країни, нового економічного курсу, про який політики говорять, то потрібно бути готовими до того, що спочатку потрібно буде перейти на грузинську систему, коли всі отримують єдину соціальну пенсію.

«Вона низька, єдина, для всіх однакова. І все одно, ким ви були, на якій посаді – професором в університеті чи головним лікарем, ви маєте отримувати єдину соціальну пенсію, як це було в Грузії до останніх місяців. Зараз у них розпочалася реформа», – пояснив фахівець.

Але це не факт, що систему вдасться утримати, якщо зберігатиметься статус-кво в економічній системі загалом – слабке зростання, кумівство, відсутність конкуренції, монополії. Тоді потрібно бути готовими до переходу на моделі деяких колишніх республік Радянського Союзу, наголосив він.

Економіст уточнив, що в них немає пенсійного забезпечення як такого. Турбота про пенсіонерів – це турбота їхніх сімей, держава не виплачує пенсії.

«Ми рухаємося в цьому напрямку. Є побоювання, що проблеми в нинішній системі координат невирішувані. Зараз пенсіонери отримають виплати, а далі може бути неоптимістичний сценарій», – резюмував Олег Устенко.

Додамо, 24 липня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що всі пенсіонери вчасно отримуватимуть пенсію.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: