Нормандська зустріч: чи нав’язуватиме РФ ідею референдуму

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Звичайно, ми не знаємо, про що могли говорити Трамп і Путін під час зустрічі, однак очевидно, що ідею референдуму на Донбасі Москва вкинула навмисне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи переговори в Берліні в Нормандському форматі.

«Ідею проведення референдуму на Донбасі РФ вкинула в інформаційний простір для того, щоб подивитися на реакцію США передусім та України. Зараз Росія намагатиметься просунути далі цю тему під час різних переговорів щодо Донбасу, однак навряд чи з цього щось вийде», – зазначив Золотарьов.

На його думку, нав’язуючи ідею референдуму, Росія не стільки виходить із ситуації, скільки навпаки – далі вв’язується в конфлікт.

США виключили можливість проведення референдуму на ДонбасіБілий дім виключив проведення референдуму на Донбасі. Адміністрація президента США не розглядає пропозицію російського лідера Володимира Путіна.

«Пропонуючи референдум, РФ лише вв’язується в конфлікт, оскільки провести референдум можна в тому разі, якщо звідти вийдуть усі російські війська, якщо будуть роззброєні так звані «Л/ДНР», а для цього для початку потрібно отримати контроль над цими територіями», – уточнив експерт.

Цілком зрозуміло, що референдум в умовах російської окупації жодного вирішення ситуації не принесе, в ньому немає жодного сенсу, підкреслив він.

На його переконання, цю ідею в РФ вигадали як нове поле для торгу.

«Тепер ще й так намагатимуться щось виторгувати для себе. Скоріш за все, саме так», – припустив політолог.

Експерт нагадав, що в «Л/ДНР» так звані референдуми вже були, адже потрібно було виправдати своє існування.

«Ось такими референдумами вони все й пояснюють. Референдум щодо приєднання до РФ? Така загроза не виключена. Однак навряд чи це реально в найближчій перспективі. Все залежить від того, про що реально говорили Путін і Трамп», – констатував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, Ірина Геращенко виключила проведення на окупованій частині Донбасу будь-якого виду референдумів про статус регіону. Віце-спікер також іронічно запропонувала президенту РФ провести на його території референдум з приводу підвищення пенсійного віку.

Держдеп також відкинув ідею референдуму на Донбасі.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: