Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Вікторія Войціцька

Читать на русском
Войціцька виконала 43 відсотки обіцянок. До кінця каденції в нардепа є ще 13 передвиборчих обіцянок, які будуть або виконані, або провалені.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Вікторія Войціцька (фракція «Самопомочі»).

Войціцька пройшла до парламенту в листопаді 2014 року. Як народний депутат вона дала 43 обіцянки, з яких 18 виконала (43%), а 11 – провалила.

Не виконала нардеп обіцянку про те, що вимагатиме від НКРЕКП надати дані перевірки діяльності ключових обленерго за 2015 рік.

«У своєму депутатському запиті від 17.07.2015 про порушення при підготовці підприємств до приватизації в 2015 році я запросила, зокрема, НКРЕКП здійснити перевірку діяльності ключових обленерго на предмет дотримання вимог законодавства у сфері енергетики, щодо яких планується приватизація в 2015 році», – написала Войціцька на своїй сторінці в Facebook.

Нардеп зазначила, що НКРЕКП надала дані про планові перевірки обленерго, але лише за 2014 рік, і запевнила: «Будемо вимагати новіших даних перевірки». Навесні 2016 року сама Войціцька повідомила «Слову і Ділу» про те, що надсилала запити до правоохоронних органів та НКРЕКП. Але при цьому повторного звернення до НКРЕКП не було.

Усі інші провалені обіцянки нардепа належать до передвиборчої програми «Самопомочі». Так, партія декларувала, що домагатиметься скасування пільг парламентарів і міністрів. Але сама Войціцька, як і її однопартійці, не ініціювала жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

Не вийшло в нардепа домогтися вдосконалення механізмів відбору суддів. Коли в червні 2016 Верховна Рада ухвалила в другому читанні президентський проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», Войціцька утрималася від голосування.

Аналогічна ситуація була з обіцянкою домогтися впровадження прозорих механізмів державних замовлень. Під час голосування за проект закону про вдосконалення прийому на навчання та розміщення держзамовлення нардеп не підтримала це рішення. Запропонованим законом передбачається розміщення держзамовлення до початку вступної кампанії.

При цьому Войціцька завдяки своїй парламентській діяльності виконала частину передвиборчих обіцянок. Вона підтримала ініціативу про відмову від позаблокового статусу України, а також голосувала за новий закон про Раду національної безпеки та оборони, який передбачає формування нової військової доктрини України (включаючи повноцінне членство України в НАТО).

Після того, як НКРЕКП підвищила вартість електроенергії для зовнішнього освітлення міст і селищ майже в 2,5 рази, Войціцька пообіцяла, що «Самопоміч» ініціює судові позови до відомства.

«Збільшення тарифів у 2,5 рази – це енергетичний рекет. Замість стимуляції нічного споживання енергії країну штовхають у темряву. Темні вулиці – це сплеск злочинності, аварії на дорогах та травматизм. Це рішення є безглуздим з точки зору енергетичної безпеки та злочинним, тому що штовхає країну в темряву, в якій найкраще почувається криміналітет. «Самопоміч» ініціює судові позови на неправомірне й безпідставне рішення НКРЕКП», – написала нардеп на своїй сторінці в Facebook.

Через півроку (в жовтні 2016 року) позов про визнання незаконним рішення про підвищення вартості нічного зовнішнього освітлення розглядався адміністративним судом Києва. Позов ініціювали депутати «Самопомочі» й підписали представники 18 міст, а також цілої низки районних центрів з усієї України.

До кінця каденції Войціцькій потрібно виконати або провалити ще 14 обіцянок. Вона має намір докласти максимум зусиль, щоб допомогти гірникам із виплатою заборгованості із заробітної плати. Нагадаємо, в лютому 2018 року гірники ДП «Селидіввугілля» (чотири шахти) припинили роботу, вимагаючи виплати зарплати. У травні загальна сума заборгованості становила 184 мільйони гривень, а з 1 червня вона збільшиться ще на 90 мільйонів гривень. Войціцька планувала надсилати відповідні заяви до правоохоронних органів з метою притягнення винних посадових осіб до відповідальності.

Решта 13 обіцянок належпть до передвиборчих. Так, у програмі «Самопомочі» записано, що партія домагатиметься ухвалення закону про президента України. Поки що фракція не реєструвала власних законодавчих ініціатив на цю тему.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: