Чому українці їдуть на заробітки та як це зупинити

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Збільшення безробіття на 1% призводить до падіння ВВП на 2,5%. Колись в Україні було 22 мільйони робочих місць. Сьогодні працюють повний робочий день десь 8 мільйонів. При тому, що офіційно працездатного населення близько 20 мільйонів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, оцінюючи консенсус-прогноз МЕРТ та звіт НБУ, які попередили, що трудова міграція загрожує всій країні й прирівняли наслідки до розриву співпраці з МВФ.

«Людям свідомо платять набагато менше, ніж роботодавець міг би платити», – зазначив Буздуган.

За його словами, річ не в тому, що в роботодавця немає грошей.

«Гроші в роботодавця є, але платити більшу зарплату не хочуть. Є випадки, коли за рік не піднімають заробітну плату. Люди звільняються», – додав експерт.

Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив УкраїниЗаробітчани, які працюють в Європі, коли повернуться додому, сформують середній клас. У них вже є щеплення від популізму й вони точно знають, якою має стати Україна.

Ба більше, сьогодні працівник не просто мало отримує, а ще й працює за себе та за іншого, адже не вистачає кадрів, уточнив фахівець.

У цих умовах українці змушені їхати за кордон, пришвидшується міграція, підкреслив він.

На його думку, це наслідки тієї політики, яку закладали давно.

«Однак шедевром стала політика Яценюка, коли заморозили зарплати й підняли ціни на комуналку. Зараз ми вже на фінішній прямій. Адже головна проблема української економіки сьогодні – це вже не борги, корупція, відсутність інвестицій, а те, що скоро не буде кому працювати», – пояснив економіст.

При тому, що повернути українців назад буде майже неможливо, наголосив він.

«Єдиний вихід – підвищити зарплати. Більше варіантів немає. При тому, що це можливо. Сьогоднішня економіка дозволяє платити вдвічі вищу зарплату, ніж наразі є. Аргумент про інфляцію, так званий друк папірців – давно не аргумент», – констатував експерт.

Він додав, що зарплата давно перестала бути джерелом інфляції в Україні. Основним джерелом інфляції є прибуток.

«Що купують за зарплату українці? Продукти, товари, які вироблені в Україні. Від купівлі цих товарів інфляції не буває. Що купують за прибуток? Наприклад, авто. Іншими словами, за прибуток купують валюту. Це якраз і провокує інфляцію. А скорочення зарплат – це збільшення прибутку. Тому нас лякають інфляцією через нібито підвищення зарплат», – уточнив фахівець.

За його словами, ключове слово економіки – баланс. Відповідно, має бути баланс між зарплатами та прибутками. В нас усі баланси порушені – від кредитно-фінансового до галузевого.

«У США 19% йде на прибуток, 74% – на зарплати. В Україні 25% – на зарплати, близько 48% – на прибуток. У нас прибутку вдвічі більше, ніж зарплат, а в США зарплат утричі більше, ніж прибутків. Тому варто пам’ятати, є обман, великий обман і статистика. В Україні давно зарплати не провокують інфляцію», – резюмував Юрій Буздуган.

Як повідомлялось, українці масово їдуть жити до Литви.

Детальніше про трудових мігрантів – у матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: