Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Світлана Войцеховська

Читать на русском
Войцеховська виконала 53 відсотки обіцянок. Їй потрібно встигнути проголосувати за запровадження візового режиму з Росією та добудувати Стіну на кордоні з країною-агресором.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Світлана Войцеховська (фракція «Народниого фронту»).

Народним депутатом Войцеховська стала в листопаді 2014 року, пройшовши до парламенту за багатомандатним округом від «Народного фронту». Вона дала небагато обіцянок – 18 (53%), з яких 8 виконала, а одну – провалила.

Єдина провалена обіцянка нардепа належить до передвиборчих і програмних – сприяти в наданні необхідного медичного обслуговування учасників бойових дій. Войцеховська була відсутня під час голосування законопроекту «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що стосується АТОвців. Згідно з документом, учасникам АТО надаються більш ніж 20 різних видів пільг, у тому числі безкоштовні ліки, імунобіологічні препарати та вироби медичного призначення за рецептами лікарів, першочергове безкоштовне зубопротезування та санаторно-курортне лікування.

Проте Войцеховська швидко виправилася й голосувала за більшість законодавчих ініціатив, спрямованих на забезпечення житлом сім'ї загиблих під час АТО, тим самим виконавши інше програмне запевнення. Також нардеп проголосувала за 9 законопроектів, що стосуються соціального захисту тих, хто захищає Батьківщину, як і прописано в передвиборчий програмі «Народного фронту».

Виконала Войцеховська запевнення, що підтримає кандидатуру Людмили Денісової на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«Особисто знаю й поважаю цю відважну жінку. Мій голос «за», – написала вона на своїй сторінці в Facebook і віддала свій голос за Денісову.

Нардеп виконала ще одну передвиборчу обіцянку – запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів, проголосувавши за проект закону щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру. Нагадаємо, з 2016 року народні депутати, чиновники, прокурори, судді зобов'язані подавати декларації в електронній формі. За недостовірність поданих даних запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Із шести обіцянок, які нардепу потрібно виконати до кінця каденції, одну вона дала особисто, а інші зафіксовані в партійній передвиборчій програмі. Так, Войцеховська запевнила, що підтримає запровадження візового режиму з Російською Федерацією.

«Якщо він (законопроект про візовий режим – ред.) стоятиме на порядку денному, то, звичайно, проголосуємо. Ми ж ініціатори», – запевнила вона. Поки що цю законодавчу ініціативу Рада не розглядала.

Сумнівно, що в нардепів після канікул у передвиборчій лихоманці дійдуть руки до візового режиму з Росією. Втім, як і до законодавчих ініціатив, що стосуються передвиборчих обіцянок «Народного фронту». Серед них запевнення сприяти в будівництві та облаштуванні державного кордону, більш відомому як проект «Стіна». На зведення реальної стіни між Україною та Росією спочатку виділили занадто мало грошей, і незважаючи на спроби «Народного фронту» вибити з держбюджету додаткове фінансування, проект вирішили «заморозити».

Схожа ситуація з наміром НФ залучати міжнародні організації та донорів до відновлення Донбасу. Восени 2016 року міністр із питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш повідомив, що на відновлення Донбасу потрібно мінімум 1,5 мільярда доларів. Більшість коштів ідуть від міжнародних донорів, але деякі з них припиняють співпрацю через бюрократію та корупцію.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: