Порошенко сподівається, що Смолій знизить облікову ставку

Читать на русском
Президент Петро Порошенко провів зустріч із новопризначеним головою НБУ Яковом Смолієм, під час якої назвав головні пріоритети діяльності регулятора, серед яких першою залишається його незалежність.

Президент Петро Порошенко провів зустріч із новопризначеним головою НБУ Яковом Смолієм, під час якої назвав головні пріоритети діяльності регулятора, серед яких першою залишається його незалежність.

Про це інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Нацбанк «пригальмує» підвищення облікової ставкиЧлени комітету з монетарної політики НБУ сумніваються в необхідності подальшого підвищення облікової ставки в квітні.

«Дуже важливо, що за минулий рік ми маємо 13% зростання депозитів і зростання кредитування національної економіки, хоча, звичайно, мені хотілось би більших показників. І тут стабільність банківської системи, національної грошової одиниці, можливо, зниження ставки... хоча ні, я про це не буду говорити, тому що це буде втручанням у вашу роботу», – сказав Порошенко.

«Незалежність НБУ для мене залишається абсолютно першим пріоритетом – довіра і незалежність», – підкреслив президент.

Свідченням такої довіри він назвав зміцнення гривні останнім часом з 29 гривень за долар до 26 гривень за долар і викуп Нацбанком із початку року близько 800 мільйонів доларів у резерви.

Порошенко зазначив, посилаючись на новопризначеного голову НБУ Якова Смолія, що при його призначенні ніхто не виставляв жодних умов щодо кадрових і професійних кроків на новій посаді. На думку президента, зміна голови Нацбанку мало вплине на роботу регулятора.

Він подякував Валерії Гонтаревій, яка очолила НБУ в червні 2014 року, нагадавши, наскільки складною тоді була ситуація в країні та її фінансово-банківській системі.

Він підкреслив, що ці чотири роки Нацбанк був незалежним і ніхто, в тому числі президент і уряд, не давали йому вказівок про рефінансування, ставки та виведення банків із ринку.

Порошенко вважає, що перед новим головою НБУ Смолієм стоять не менш амбітні завдання, зокрема, щодо валютної лібералізації та проведення в парламенті нещодавно схваленого Нацрадою реформ законопроекту про валюту, а також впровадження стандартів BEPS (план дій ОЕСР із протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування – ред.).

Нагадаємо, 1 березня Національний банк підняв облікову ставку на 1 процентний пункт – до 17%.

Підвищення облікової ставки стало четвертим поспіль і було відповіддю на відсутність суттєвих ознак послаблення інфляційних ризиків.

Як відомо, 15 березня Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку й призначила на цю посаду Якова Смолія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: