Війна на Донбасі завершиться швидко. Що планує Кремль?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Так, дійсно війна може завершитися дуже швидко, якщо таке рішення ухвалять у Кремлі. Поки що на це йти ніхто не готовий.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи заяву командувача Об'єднаними силами Сергія Наєва про те, що війна може завершитися швидко.

«Компроміси, на які готова йти РФ, радше нагадують ультиматуми. Вони пов'язані з втратою нашого суверенітету. Якщо брати стратегічну мету РФ, це реформа армії до 2022 року, тобто армія має бути максимально боєздатною. Якщо врахувати будівництво «Північного потоку», інших речей, чітко видно, що Росія насправді готується ближче до 2020-2022 років до більш широкомасштабних бойових дій», – зазначив Саакян.

РФ готується до війни, просто в довгостроковій перспективі, акцентував він, додавши, що говорити при цьому, що вони можуть завершити конфлікт на одному маленькому театрі бойових дій, дуже оптимістично.

Існує загроза, що за таких умов внутрішньої дестабілізації Росія може піти на гібридні вторгнення на інших ділянках україно-російського кордону.

«Війна йде за суверенітет України», – уточнив він.

При цьому, на його думку, в другій половині літа, ближче до осені, інтенсивність бойових дій на Донбасі підвищиться.

«Але, скоріш за все, широкомасштабних дій. Ключовий період ризику – період проведення ЧС, під час якого РФ було найвигідніше піти на ескалацію. Цього вони не зробили. Значить, ще раз підтверджує те, що в Кремлі йдуть за планом не короткострокової перспективи, а середньострокової та довгострокової. Що передбачає перш за все дестабілізацію в Україні невійськовими методами під час виборчого періоду», – пояснив фахівець.

За його словами, зараз для них піти на ескалацію – зіграти на руку Україні з точки зору консервації власної влади.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Скоріш за все, РФ зацікавлена в іншому, а саме в активізації точок розколу в суспільстві й фрагментації української державності саме в період найбільшої слабкості України – під час президентської й парламентської кампанії. Тому інтересу саме зараз йти на широкомасштабну ескалацію, скоріш за все, немає», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: