Нові правила маркування продуктів: що приховують виробники та чи захистять споживача

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Верховна Рада України 10 липня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про врегулювання порядку маркування харчових продуктів та запровадження штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці. За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів. Документ передбачає запровадження штрафу за реалізацію продукції з органічним державним логотипом, якщо в юридичних або фізичних осіб немає відповідного сертифіката. Для юросіб штраф складе розмір восьми мінімальних заробітних плат, а для фізосіб-підприємців – п'яти мінімальних зарплат.

Кандидат економічних наук Євген Невмержицький зазначив, що з ухваленням законопроекту споживачі будуть більш захищені від недобросовісних виробників, передає «Слово и Дело».

«Маркування має бути стандартизоване, але за різними групами товарів воно відрізняється. Одна річ – медичні товари, інша – продукти», – додав фахівець.

Однозначно, головне питання полягає в захисті споживача, уточнив він.

«Споживач має право знати складові товарів і продуктів, його інгредієнти, а виробник має донести основні характеристики товару. І ось тут виробники часто йдуть на маніпуляції й нібито намагаються приховати інформацію. Зокрема, дуже поширений метод зробити це за допомогою дрібного шрифту», – пояснив експерт.

За його словами, зараз питання шрифту врегулювали.

Скільки товарів і послуг Україна експортує до ЄСНайбільше товарів Україна експортує до Польщі, Італії, Німеччини, Нідерландів та Угорщини.

Крім того, зазначений перелік інформації, яку зобов'язані надавати виробники, прописані вимоги до переліку інгредієнтів і речовин, дозволених для використання в процесі органічного виробництва. Наприклад, має бути вказана кількість калорій, чітко вказана дата виготовлення та закінчення терміну придатності, підкреслив він.

Експерт звернув увагу, що часто саме з терміном придатності намагалися маніпулювати й тут навіть має місце кримінальна відповідальність.

«Підробка та маніпуляції з цією інформацією можуть призвести до загрози та погіршення здоров'я споживача, а іноді й до летального результату. А це вже кримінальна відповідальність. Наприклад, у Китаї були випадки, коли за прострочені продукти, підробку або якщо був підвищений вміст інгредієнтів, що заборонені, передбачалося довічне ув'язнення або смертна кара», – наголосив Невмержицький.

Звичайно, це крайні заходи, але відображають те, що обов'язкові правила маркування важливі саме з метою захисту споживачів і створення рівних конкурентних умов, додав експерт.

Інше питання, як цей закон виконуватиметься, чи будуть продумані механізми для його виконання й контролю, уточнив економіст.

«Загальна наша проблема – закон є, але його виконання не контролюється. Наприклад, ПДР у частині норми щодо руху 50 кілометрів на годину. Закон запровадили, але відсутні елементи контролю. Тому мають бути комісії, продумані санкції, система оскарження з боку самих же споживачів. Ці питання в нас зазвичай відстають від реальних потреб», – резюмував Євген Невмержицький.

Раніше повідомлялося, що в Україні впровадять новий контроль якості продуктів.

Скільки товарів і послуг Україна експортує до ЄС – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: