Супрун розповіла, як українцям вберегтися від сказу

Читать на русском
Виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала українцям, як уберегтися від сказу, якщо їх вкусила собака.

Виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала українцям, як уберегтися від сказу, якщо їх вкусила собака.

Відповідні рекомендації були розміщені на сторінці чиновниці в Facebook, пише «Слово і Діло».

«Пам'ятайте, що після укусу не треба чекати симптомів (захворювання, - ред.)! Збережіть собі ці правила. Навіть якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це - пряма загроза заразитися», - підкреслила вона.

Так, за словами Уляни Супрун, щоб не заразитися сказом, після укусу собаки треба:

  1. негайно і ретельно промити уражене місце великою кількістю води з милом;

  2. дезінфікувати рану антисептичним засобом на основі спирту або йоду;

  3. звернутися в найближчу медустанову.

  4. якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов'язково потрібно зробити щеплення вакциною, які є у всіх областях України.

  5. якщо є можливість - зверніться до ветеринарної служби з твариною, щодо якої у вас є підозра на хворобу, і проведіть дослідження цієї тварини;

«По можливості її потрібно помістити під карантин на 10 днів для спостереження. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражено сказом. Якщо тварина неможливо знайти і протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень», - зазначає Супрун.

Крім цього, чиновниця також зазначила, що потрібно робити, щоб запобігти захворюванню на сказ. Зокрема:

  1. завжди вакцини від сказу домашніх тварин (собак і кішок).

  2. зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов'язана з ризиком зараження, зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, в лабораторіях, які працюють з тваринами;

  3. пам'ятайте, що при укусах тварин також можливе зараження збудником правця. Щеплення проти правця доступні в державних комунальних закладах.

Нагадаємо, сказ - вірусна, смертельна інфекція, яку можна попередити вакцинацією. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, при чому в 99% випадків джерело зараження - собаки.

Інкубаційний період (період від попаданням збудника до початку проявів хвороби) сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу.

Сказ завжди смертельний. Однак правильна і своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися.

Раніше Супрун розвіяла черговий міф про проблему зі спиною.

Також Супрун розповіла про шкоду смартфонів для людини.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: