Супрун розповіла, чи є користь від переходу на е-сигарети

Читать на русском
Супрун розповіла про сучасні дослідження щодо ефективності переходу курців від звичайних сигарет до їхніх замінників.

Виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про сучасні дослідження щодо ефективності переходу курців від звичайних сигарет до їхніх замінників - е-сигарет, електронних кальянів, моди, вейпи, або електронних систем доставки нікотину.

У світі існує багато досліджень на цю тему. Однак точної відповіді, чи є замінники звичайних сигарет менш шкідливими немає. Про це пише «Слово і Діло», з посиланням на повідомлення Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Підвищення акцизів на сигарети: чи будуть різкі стрибки цін?Міністерство фінансів запропонувало значно підвищити акциз на сигарети в Україні. Про підвищення, фальсифікацію та контрабанду міркували експерти.

«До цих пір продовжуються дослідження про вплив електронних сигарет на здоров'я. І жодне не дає однозначної відповіді, включаючи ті, котрі були проведені міжнародними організаціями», - пише Супрун.

У той же час е-сигарети популярні серед молоді. Супрун називає це небезпечною тенденцією, яка знаходить все більше прихильників.

«В Україні майже кожен 5-й підліток (13-15 років) є споживачем електронних сигарет згідно з результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну проведеного в 2017 році», - додає вона.

У той же час використання електронних сигарет некурящими, особливо дітьми та підлітками, може привести до виникнення нікотинової залежності і підвищує ризик почати палити звичайні сигарети. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок і дітей, відзначає голова МОЗ.

«Центр по контролю і профілактиці захворювань в США (CDC) вказує, що в цілому електронні сигарети є менш шкідливими ніж тютюн. Хоча в складі рідини більшості електронних виробів також містяться нікотин, який викликає залежність», - йдеться в повідомленні.

На противагу цьому інші вчені кажуть, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легенів, може викликати запалення легенів і підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень.

«Оскільки ми ще не знаємо, який ефект це може привести в довгостроковій перспективі, від електронних сигарет краще утримуватися, як і від звичайних», - вважає Супрун.

Вона підкреслює, що кращий спосіб зробити це - відмовитися від куріння повністю. На її думку, сімейні лікарі повинні звертати увагу на такі речі і говорити зі своїми пацієнтами про ризики куріння і необхідності кидати курити.

Раніше Супрун дала поради від болю в спині.

Також нагадаємо, що у Супрун прогнозують спалах ботулізму в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: