Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Артем Вітко

Читать на русском
Нардеп Вітко виконав 16 відсотків обіцянок. За рік він має втілити ще 8 передвиборчих запевнень радикалів і при цьому не вийти з коаліції.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Артем Вітко (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Артем Вітко отримав мандат народного депутата в листопаді 2014 року й відтоді дав 25 обіцянок, з яких 4 виконав (16%), а 13 – провалив. До кінця каденції йому потрібно встигнути здійснити ще 8 запевнень.

Вітко є членом комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин. Тим не менш він провалив кілька обіцянок, пов'язаних з агросектором. Не виконав нардеп запевнення, записане в передвиборчий програмі, про те, що він домагатиметься мораторію на продаж землі для ліквідації нелегального земельного ринку. Вітко був серед 55 народних депутатів, які подали на розгляд Конституційного суду подання про визнання неконституційним запровадження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Також він не голосував за продовження мораторію на рік.

Не впорався депутат із програмним запевненням створити прозорий земельний кадастр. Нардеп підтримав ухвалений за основу проект закону, в рамках якого передбачений доступ до даних земельного кадастру. Але коли Рада голосувала за проект закону в цілому, Вітко був відсутній у сесійній залі.

Нардеп провалив низку популістських передвиборчих обіцянок із програми «радикалів». Нічого не зробили нардепи фракції на законодавчому рівні щоб виконати запевнення, що в кожному селі буде створений фельдшерсько-акушерський пункт. ФАПами займаються органи місцевого самоврядування та МОЗ, а їх фінансування йде з місцевих бюджетів.

Вітко домагатиметься введення мораторію на продаж земліСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Аналогічна доля в популістських передвиборчих обіцянок партії про те, що сім'ї з двома дітьми будуть визнані багатодітними, а також про запровадження кризового податку для олігархів і створення потенційних партизанських загонів для оборони великих міст.

Від початку провальними були програмні обіцянки «радикалів» домагатися повернення ядерного статусу України та списання 75% зовнішніх міжнародних боргових зобов'язань. Жодних законопроектів на цю тему фракція не ініціювала.

Набагато результативніше нардеп працює, коли виконує власні обіцянки. Так, він заявив, що звернеться до генпрокурора для порушення кримінального провадження щодо невиплати зарплати шахтарям Нововолинська: «Я напишу запит на генпрокурора, щоб порушив кримінальну справу». Нардеп повідомив, що у відповідь на його запит Волинською обласною прокуратурою було відкрите кримінальне провадження за фактом порушення трудового законодавства.

Як і обіцяв, Вітко підписав клопотання про взяття на поруки бійця батальйону «Луганськ-1» Леоніда Алпатова, який півроку перебуває під арештом у Старобільському СІЗО за хуліганські дії щодо терориста.

У нардепа залишилося трохи більш ніж рік для того, щоб встигнути виконати або остаточно провалити ще 8 обіцянок, з яких 7 записані в передвиборчій програмі «радикалів». Не особливо просунувся нардеп у виконанні наміру домагатися посилення державного контролю в питанні оренди землі.

Жодних законодавчих ініціатив фракція й сам нардеп не подавали для того, щоб відновити в Україні виробництво повного циклу. Така ж ситуація з обіцянкою про те, що в Україні будуть збудовані нові виробництва, які розташовуватимуться ближче до кордону з ЄС.

Незрозуміло, яким чином збираються «радикали» виконати передвиборче запевнення, що місцевим громадам буде надане право проводити референдуми для вирішення важливих питань.

У підвішеному стані перебуває обіцянка Вітка про те, що він не збирається виходити з коаліції. У вересні 2015 року Олег Ляшко заявив про вихід фракції Радикальної партії з коаліції. Також він повідомив, що ініціює створення в парламенті «Народної Ради». Коли Рада ухвалила постанову щодо децентралізації влади, «радикали» всім складом проголосувала «проти». Тоді ж Ляшко повідомив, що Артем Вітко вже перебуває в коаліції замість того, щоб дотримуватися позиції фракції.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: