Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вітко буде домагатися посилення державного контролю в питанні оренди землі

23 вересня 2015 року на позачергових виборах до Верховної Ради України кандидат в народні депутати від «Радикальної партії Олега Ляшка» Артем Вітко у передвиборній програмі пообіцяв запровадити право оренди землі під жорстким контролем держави.
Виконано
Сказано 23 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=144
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=144
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60199
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62449

Результат

Дана партійна обіцянка отримає статус «виконано» тому, що нардепи «РПЛ» підтримували та висували перспективні законодавчі ініціативи про посилення державного контролю щодо оренди землі. Вони є авторами законопроектів «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» №7060 та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» № 6049-д.

12 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)” №1580 в цілому. Закон суттєво зменшує кількість умов договору оренди землі. Відтепер, щоб договір оренди землі вважався укладеним, він повинен містити лише такі пункти: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки), строк дії договору оренди та суму орендної плати із зазначенням її індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку внесення і перегляду та умови стягнення за несплату. Фракція «Радикальної партії Олега Ляшка» одноголосно підтримала дану ініціативу.

19 квітня 2016 року члени «РПЛ» в більшості підтримали проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель №4355 за основу. Головним завданням законопроекту було встановити, що надання повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель. Станом на 2019 рік законопроект очікує на друге читання.

6 жовтня 2016 року парламент прийняв проект закону №5123-1 про продовження мораторію на продаж землі в Україні ще на рік. Народний депутат України Артем Вітко проголосував «За».

22 травня 2018 року у ВРУ було ухвалено в першому читанні проект закону №7060 про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності. Законопроектом передбачається удосконалення механізму контролю щодо передачі землі в оренду. Зокрема, передбачається зменшення корупції в земельних відносинах шляхом запровадження суттєвих обмежень у використанні та обтяжень речових прав на земельні ділянки, набуті у приватну власність в порядку безоплатної приватизації із земель державної та комунальної власності, а також одержаних у користування у поза аукціонному порядку. Станом на травень 2019 року законопроект очікує другого читання у ВРУ.