Макрон зібрався на ЧС-2018. Коли завершаться спроби домовитися з Путіним?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

ЄС давно перебуває в стані кризи. Франція в тому числі. Як організація, так і окремі країни переживають не стільки економічну, скільки організаційно-політичну кризу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи візит Макрона до Росії на ЧС-2018.

«Після розвалу СРСР усі думали, що настане ера вічного миру й ніхто нікому загрожувати не буде. І всю свою політику, ідеологічні основи для цієї політики Європа підводила під ці припущення. Вважалося, що Радянський Союз розпався, тому жодної загрози немає», – зазначив Золотарьов.

За його словами, коли така загроза виникла, до неї виявилися не готовими не локально, а концептуально, адже в їхньому світі загрози бути не може.

Зараз ЄС не готовий до загрози від РФ, вони не знають, що з нею робити, додав він.

«Звідси всі метання Європи, надії на те, що Путін все-таки хороший, і спроби домовитися з ним. Візит Макрона варто розглядати саме в цьому ключі», – пояснив експерт.

Також, за його словами, є особисті моменти, й не стільки, напевно, у Франції, як у ФРН, щодо газу.

«До того ж Путін далеко не бідна людина. Він міг дозволити собі купити десяток різних політиків у різних країнах, у тому числі у Франції. Підготувати ЗМІ, якісь партії. Вони, може, погоди й не роблять, але впливати можуть», – уточнив політолог.

Хаос і метання Європи щодо Путіна триватимуть доти, доки або ЄС не розвалиться, або буде дуже серйозна криза. До цього моменту ЄС думатиме, що потрібно ще раз поговорити з Путіним.

На його думку, Україні, щоб зрозуміти позицію ЄС, варто згадати війну в Югославії.

«Війна в Югославії порівняно з нашою, як би це не звучало, як Друга світова порівняно з бійкою школярів. Нам особливо нічого пред'явити. Путін на цьому грає. Ми кричимо: «Війна!». Але в ЄС виникають запитання: чи бомблять міста, чи літає авіація РФ?», – підкреслив експерт.

Навіть коли війна в Югославії була очевидною, то дуже довго ніхто нічого не робив, при тому, що тоді в ЄС ще вірили, він був новим, наголосив фахівець.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країнЧС-2018 уже бойкотує уряд Великої Британії. Не виключено, що таке ж рішення ухвалять урядовці Швеції, Ісландії, Данії та Польщі.

Він нагадав, що ніхто нічого не вирішив, поки не включилися США, хоча війна була в європейців під боком.

«Кордон з Італією, Німеччиною. З Відня до Югославії курсував автобус. Була війна з геноцидом, але все, що було, – це спроби примирити сторони, домовитися. Серби цього ніколи не пробачать. Тому Україні не варто чекати іншої поведінки. Європа метушитиметься, поки не відбудеться якоїсь кризи європейської системи. Потрібно хіба що триматися за Америку», – резюмував Володимир Золотарьов.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країн – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: