Зустріч Путіна з Трампом: чого боятися Україні?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

16 липня в Гельсінкі відбудеться зустріч між президентами США і Росії.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Велика угода. Чи готовий Трамп здати Україну Путіну» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Напередодні переговорів із Путіним Трамп зробив неоднозначні заяви, звернув увагу Попович.

Він нагадав висловлювання Трампа про необхідність присутності РФ у складі «Великої вісімки» й про те, що він нібито вважає Крим російським, тому що «всі жителі там розмовляють російською».

29 червня на запитання про можливе визнання Криму російським американський лідер відповів: «Ми подивимося», змусивши припустити, що США готові до «великої угоди» з Путіним, пов'язаної з «торгівлею» українськими територіями, зазначив журналіст.

Попович уточнив, що за деякий час в ІС повідомили, що слова Трампа подали у вигідному для РФ пропагандистському ключі.

На його думку, зустріч Трампа з Путіним рано чи пізно має відбутися, в цьому немає нічого особливого.

«Адже США є наймогутнішою в світі державою, а Росія – найбільшою за своєю територією. Обидві держави мають у своєму розпорядженні найбільші в світі ядерні арсенали. Обом президентам є про що поговорити. Наприклад, про різке погіршення відносин між двома країнами, яке виникло не стільки на ґрунті ситуації в Україні, скільки на тлі війни в Сирії», – уточнив експерт.

На його думку, події середини квітня, пов'язані з обстрілом американськими крилатими ракетами об'єктів Асада, якраз і поставили світ на межу такого конфлікту, який цілком міг призвести до глобальної війни. У цей контекст лягають і тези Трампа про налагодження контактів з РФ.

У світі давно почалася друга холодна війна, яка в будь-який момент може перерости у війну «гарячу». Хіба це не тема для серйозної розмови?

Журналіст акцентував, що при цьому в США чітко вказали, що торгувати Кримом наміру не мають.

Попович нагадав, що саме за правління Трампа Україна почала отримувати летальну зброю з США у вигляді протитанкових ракетних комплексів Javelin, а Обама не наважувався на такий крок, побоюючись, що РФ підвищить ставки в боротьбі за Україну.

Ба більше, зараз санкції проти РФ посилилися, додав він.

Зустріч Путіна і Трампа. Без великих очікувань?Зустріч Трампа й Путіна, ймовірно, відбудеться після саміту НАТО в Брюсселі 11-12 липня. Чого очікувати від переговорів, міркували експерти.

«Тож досі Трамп і його адміністрація на практиці доводили, що не збираються «зливати» нашу країну», – зазначив журналіст.

За його словами, спроба «розміняти» Крим та Україну може стати для Трампа чимось на кшталт політичної катастрофи.

Як підкреслив експерт, думка президента не домінує в політичній системі США.

«Є й інші центри впливу, з якими Трамп буде змушений рахуватися. Наприклад, республіканці. Адже саме Трамп неодноразово заявляв, що демократ Обама «віддав» Крим, а він (Трамп) не дозволив би відбутися анексії півострова. Можна уявити, яким ударом для рейтингу та авторитету Республіканської партії стане гіпотетичний «злив» України у виконанні Трампа. І чи дозволить хтось американському президенту зробити такий непередбачуваний крок?», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Велика угода. Чи готовий Трамп здати Україну Путіну».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: