Відмова від копійок та округлення решти: до чого призведуть нововведення НБУ

Читать на русском
Василь Юрчишин

Гривня демонстративно знецінюється. На початковому етапі не в контексті купівельної спроможності, а в контексті ставлення до неї.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи рішення НБУ відмовитися від копійок.

«Національна валюта – це один із символів держави. Має бути елемент гордості за неї. Гривня з початку року зміцнилася, що могло б стати предметом позитивних очікувань. Але коли ми фактично прибираємо копійки з розрахунків, то стимулюємо інфляцію», – зазначив Юрчишин.

Він уточнив, що відсоток від округлення йтиме в бік збільшення вартості всіх без винятку товарів.

НБУ випустив монету, присвячену викопуванню картоплі: реакція соцмережНацбанк випустив колекційну монету, присвячену копання картоплі. Слово і Діло розбиралося, що про це думають у соцмережах.

«Якщо це 2 гривні 99 копійок, то зміна невелика. Але якщо товар коштує 2 гривні 60 копійок, на ціннику в подальшому буде вартість товару 3 гривні», – додав економіст.

Округлення буде в бік збільшення, ніхто не округлюватиме в менший бік за жодних умов, що підтверджує досвід запровадження євро, акцентував він.

За його словами, тоді в багатьох країнах було невдоволення на етапі заміни ліри, песо та інших валют різних країн, оскільки округлення було в бік збільшення.

«Усі товари збільшили свою вартість порівняно з тим, якою вона була до євро. Для нас це буде ще більш помітно. Може, офіційно й не скажуть про інфляцію, але те, що ми побачимо різку зміну цінників у бік збільшення, однозначно», – підкреслив експерт.

Також, на його думку, другий аспект зав'язаний на зовнішньому вигляді монет. Наприклад, гривня виглядає, як 2 копійки.

«Дешевий метал поганої якості. Таким чином ми демонструємо – ось така вартість однієї гривні. Якщо взяти один євро, без урахування купівельної спроможності, ми побачимо зовсім інше – за розміром, за зовнішнім виглядом. Коли береш до рук таку монету, розумієш, що вона чогось коштує, на тактильному навіть рівні. Нам фактично вкинули фізичне уявлення того, наскільки гривня є непривабливою валютою», – резюмував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні припинили випуск у готівковий обіг монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Відтепер випускатимуть лише монети номіналом 10 і 50 копійок. У НБУ припускають, що це дозволить скоротити витрати держави на карбування та забезпечення грошового обігу на більш ніж 90 мільйонів гривень на рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: